«Нещодавно чоловік знайомої після обміну полоненими повернувся додому. Які заходи соціального захисту поширюються на колишніх полонених військовослужбовців?» 

Валентина В. 

Володимир-Волинський.

— Заходи соціального та правового захисту осіб, позбавлених свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 11.12.2019 № 1122. Цей документ встановлює Порядок здійснення соціального і правового захисту осіб, позбавлених свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення.

Зазначеною постановою також затверджено Порядок здійснення заходів із психологічної реабілітації громадян України, захоплених як заручники внаслідок збройної агресії проти України, позбавлених свободи з політичних мотивів чи захоплених як військовополонені у зв’язку із захистом незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, після їх звільнення.

Окрім цього, Кабміном встановлено і Порядок здійснення заходів із соціальної та професійної адаптації громадян України, захоплених як заручники внаслідок збройної агресії проти України, позбавлених свободи з політичних мотивів або захоплених як військовополонені у зв’язку із захистом незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, після їх звільнення.

Важливо зазначити, що пунктом 12 Порядку здійснення соціального і правового захисту осіб, позбавлених свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення передбачено, що після повернення звільнених осіб на територію України їм виплачується одноразова грошова допомога у розмірі 100 тисяч гривень за рахунок та в межах коштів, передбачених за програмою «Заходи щодо захисту і забезпечення прав та свобод осіб, які позбавлені (були позбавлені) особистої свободи незаконними збройними формуваннями, окупаційною адміністрацією та/або органами влади Російської Федерації з політичних мотивів, а також у зв’язку з громадською, політичною або професійною діяльністю вказаних осіб, підтримки зазначених осіб та членів їхніх сімей, заходи з реінтеграції населення тимчасово окупованих територій, виплати державних стипендій імені Левка Лук’яненка».

Для детального ознайомлення із постановою та порядками вказуємо інтернет-посилання https://www.kmu.gov. ua/npas/deyaki-pitannya-socialnogo-i-pravov-a1122.

Віктор ІВАНОВ, полковник юстиції, Управління правового забезпечення Генерального штабу Збройних Сил України.