Але люди і в такому випадку звикли дотримуватися давньої приказки: «Вовк зиму не з’їв!». А це означає, що свою силу найхолодніша пора року ще покаже. І не лише в лютому, а й навіть у березні.

Тож, за словами головного лісничого підприємства Василя Гомади, у поточному місяці дрова виписують, хай і не так часто, як до нового року, — і школам та дитсадкам, і населенню. «Бо добрий ґазда, — каже посадовець, — не чекає ажіотажу, а купляє тепер, щоб на осінь були сухими. Дрова ж своєї якості не втрачають. Навпаки — сухі дають більше жару і не так засмічують димохід».

Цікава й така особливість Берегівського лісгоспу — його територія поширюється й на сусідні адміністративні райони. Наприклад, 70 гектарів володінь «заходять» у Іршавський, 24 га — у Мукачівський райони. Тож дрова у берегівчан закуповують жителі аж чотирьох районів. Окрім Берегівського, Мукачівського й Іршавського, ще й Виноградівського. Бо тамтешні села прилягають до берегівських лісових масивів.

Якщо проаналізувати цифри, то минулого року бюджетним організаціям продано майже 1700 кубометрів дров твердо- і м’яколистяних порід, населенню — не повних тринадцять тисяч кубів, на власні потреби — для котелень контори лісгоспу і лісництв — залишено 247, а своїм працівникам виписано трохи більше тисячі кубометрів. Якщо порівняти останні два роки, то позаторішні цифри приблизно такі ж, як і минулорічні.

Щодо ціни, то на верхньому складі (у ділянці) за дрова метрові населення платить 570, а організації — 850 гривень.

— Найбільше дров заготовили у лісництвах імені Маурера та Кідьошському, — зазначає Василь Гомада.

А ще у лісгоспі перепустили через дровокол метрові і переробили їх на короткі 33-сантиметрові — таких реалізували 265 кубометрів. І як у справжнього господаря, зберігається так званий стратегічний запас паливних дров (на знімку). Адже взимку можуть виникати різні несприятливі ситуації — негода, великі сніги, замете дороги. А обігрівати приміщення треба постійно. Особлива увага у районі за таких обставин — на школи, дитсадки й лікарні.

Фото надано Берегівським лісгоспом.