Чернівці не хочуть приєднання суміжних сіл. І того села, де міські нувориші звели вілли, і того, куди утилізують чернівецьке сміття.

Депутати Чернівецької міськради категорично відмовляються приєднати приміські села Чорнівку та Топорівці. Обласна влада вважає за доцільне приєднати до Чернівців ще й Коровію, яка територіально безпосередньо межує з містом і на землях якої збудувалося міське царське село.

Наприкінці січня в Мінрегіоні відбулася зустріч експертів з децентралізації, урядовців та чиновників громад і міст, під час якої розглядали, в тому числі, питання формування Чернівецької ОТГ. Урядовці відмовилися затвердити Перспективний план формування громад Буковини з конфігурацією, в якій село Чорнівка приєднано до Колінківців без урахування думки жителів.

Сільський голова Чорнівки Георгій Бота заявляє, що всупереч методиці формування територіальних громад, здоровому глузду, моральним та етичним нормам було внесено зміни до плану, де Чорнівка утворює громаду з Топорівцями та Колінківцями, а не з Чернівцями. Думкою його громади знехтувано. За словами Георгія Боти, приєднання Чорнівки до Чернівців підтримали народний депутат від 203-го округу Георгій Мазурашу і міський голова Чернівців Олексій Каспрук. Він нагадав, що з 2015 року це питання вивчалося, отримало згоду депутатів міської ради на об’єднання, знайшло підтримку також на громадських слуханнях обох громад і лише окремі люди з мандатами, а тепер уже й із посадами, не бажають почути думку та волю громадян.

Голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук тим часом заявив, що формування ОТГ має відбуватися лише добровільно, за згодою громад, і нагадує про Коровію, яка теж проситься в місто. В облдержадміністрації наполягають, що процес децентралізації має бути корисний насамперед людям, і всі політичні мотиви під час формування ОТГ слід відкинути.

Тим часом оприлюднено попередній проект формування громад Буковини, який в уряді поки що вирішили не затверджувати. На ньому майбутня Чернівецька міська ОТГ зображена у складі двох населених пунктів — Чернівців та сусіднього села Коровії. Але ще 17 січня Верховний Суд України визнав незаконним рішення Чернівецької облради про приєднання Коровії до Чернівців.

Ось такі складні аншлюси тривають довкола Чернівців, які залюбки будують вілли в Коровії та вивозять сміття в Чорнівку.

Чернівецька область.

На ілюстрації: проект об’єднання.