У місті Холм (Республіка Польща) знайдено фундаменти храму Пресвятої Богородиці, збудованого в середині ХІІІ століття королем Данилом Галицьким (1201—1264). Розкопки проводилися з квітня минулого року всередині колишнього православного собору, а сьогодні — римсько-католицькій базиліці Різдва Пресвятої Діви Марії.

Було зроблено вісім розкопів розміром два на три метри кожний. Уже в першому з них дослідниками виявлено південно-західний кут старовинної церкви. Храм мав, як на ті часи, досить великі розміри — 20 на 15 метрів. Збудований був із червоної цегли, не тинькований, мав багато вітражів і фресок.

Під час розкопок уже виявлено сорок поховань. Однак головного з них, яке очікують знайти тут археологи та історики — могили короля Данила Галицького, ще не знайдено. Можливо, це вдасться зробити цього року. Адже проект «Пошук, ідентифікація та наукове дослідження найстарішого храму Пресвятої Богородиці» ще не завершено, і до місця найбільш ймовірного поховання правителя Волинсько-Галицького князівства археологи ще не дійшли.

Волинська область.

На знімку: базиліка міста Холма (колишній православний собор Пресвятої Богородиці),  в якій ведуться розкопки.

 

Фото автора.