Місцева влада має активніше застосовувати надані урядом інструменти, щоб у січні та лютому люди отримали такі само знижені платіжки на опалення та гарячу воду, як у грудні. Про це під час селекторної наради з головами обласних державних адміністрацій сказав Прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

«Січень і лютий мають пройти в такому само дусі, як грудень, тобто люди мають отримати платіжки з урахуванням нової ціни на газ, яка склалася на ринку. Ми на центральному рівні працюємо з державною компанією НАК «Нафтогаз України» та регуляторами, щоб з цим був порядок. Але на місцях також потрібно працювати з органами місцевого самоврядування та теплокомуненерго, щоб люди побачили у своїх платіжках адекватні цифри», — сказав він і нагадав, що в грудні урядовим механізмом перерахунку вже скористалося 143 підприємства у 21 області та в Києві.

«Тих представників на місцях, які досі цього не зробили, закликаю активно долучитися до процесу», — наголосив О. Гончарук, зауваживши, що зниження ціни на газ є результатом прозорого ринкового ціноутворення. Окремо прем’єр доручив Міністерству розвитку громад та територій надати фахівцям на місцях методологічну підтримку, контролювати ситуацію та забезпечити розв’язання проблемних питань у разі їх виникнення.

Коментуючи результати боротьби з незаконними АЗС, прем’єр зазначив, що за місяць ціна на дизельне пальне та бензин знизилася в середньому на 2 гривні. За його словами, у простих цифрах це означає зменшення щоденних витрат українців на пальне на 16,5 мільйона гривень, або на 511 мільйонів за місяць. До того ж після ліквідації великої кількості нелегальних АЗС офіційні продажі пального за місяць збільшилися на 6 відсотків. «Це означає, що збільшилася й кількість податків, які сплачуються до бюджету», — підкреслив він.

Також глава уряду запевнив, що з 1 квітня нинішнього року, як і планувалося, стартує другий етап медичної реформи, який, зокрема, передбачає запровадження електронних медичних книжок та лікарняних, а також рецептів за програмою «Доступні ліки».

«Є Національна служба здоров’я і МОЗ, де нині йдуть активні приготування, щоб другий етап медичної реформи розпочався 1 квітня. Тому різні повідомлення, що хтось намагається це перенести, не відповідають дійсності», — запевнив він та нагадав, що до старту другого етапу медреформи потрібно забезпечити автономізацію лікарень та їх підключення до інформаційних мереж.

Керівники місцевої влади також отримали конкретні завдання щодо обладнання у 2020 році 200 сучасних приймальних відділень екстреної допомоги. А оскільки ефективність надання допомоги цією службою значно залежить від оснащеності та персоналу приймальних відділень, то в цьогорічному бюджеті передбачено майже 6 мільярдів гривень. У зв’язку з цим О. Гончарук доручив обласним та міським держадміністраціям подати до 10 лютого перелік лікарень, в яких реалізовуватиметься проект «200 сучасних приймальних відділень», та передбачити кошти в частині його співфінансування, щоб із 23 лютого можна було перейти до конкретного проектування.

Фото: kmu.gov.ua