Минуло півроку від призначення Дениса Шмигаля (на знімку) на посаду голови Івано-Франківської облдержадміністрації. Рубіж для підсумків наче невеликий, проте знаковий та важливий з огляду на те, що керівник облдержадміністрації претендує на одну із ключових посад у Кабінеті Міністрів. Отож пропонуємо читачам розмову про вагомі зрушення та виклики, досягнення та перспективи. 

— Денисе Анатолійовичу! Що найбільше вражає на Прикарпатті?

— Івано-Франківщину я мав нагоду ближче пізнати за час свого дворічного перебування на посаді директора Бурштинської ТЕС. В область закохався, і цей чудовий прикарпатський край лишається в моєму серці. Вразили та заворожують збережені традиції і звичаї, глибина проникнення народної культури в розум і душі прикарпатців, щиро, без пафосу. Цей чинник не тягне назад, бо самобутність, наголос на віковічних надбаннях, унікальності — той фундамент, з якого громада може стартувати й розвиватися. Нині якраз такі світові тенденції. Збереження культури відображає сучасні європейські цивілізаційні цінності. Пишаюся, що працював саме в той час і якось був дотичним, коли гуцульська писана кераміка набула надзвичайно важливого статусу — внесена до нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. На часі й інші бренди: самобутні гуцульські колядки, давні дерев’яні храми, які також мають шанс стати культурним надбанням людства. Ці та інші особливості Прикарпаття вже привертають загальну увагу. Як доказ — численні фестивалі, що набули статусу міжнародних, зростання економічного потенціалу й туристичної привабливості регіону.

Також на Прикарпатті велика кількість студентів. А це хороша база, драйвер динамічного інноваційного зростання, великий кластер-сегмент інноваційного розвитку. За короткий час перебування на посаді переконався в дієвості молодіжної ініціативи. Наукові заклади Прикарпаття ініціюють креативні проекти, реалізують їх із закордонними вишами. І це дає вагомі результати.

— Що вдалося зробити за цей період?

— Півроку — невеликий період для висновків. Бо є короткотермінові й багаторічні проекти та результати. З огляду на свої повноваження провів низку заходів із залучення іноземних інвестицій. На зустрічах у громадах, на підприємствах, у наукових колах, із бізнес-елітою області впевнився, що Івано-Франківщина має потужний потенціал. Важливо, що є кому реалізувати задуми.

Вдалося вчасно ухвалити бюджет Прикарпаття. Завдячую спільній праці команди облдержадміністрації, облради й дієвого депутатського корпусу. Ефективно проінвестовані всі надані держбюджетом ресурси на дороги та мости державного та місцевого значення. Запроваджено тотальний електронний облік деревини — від чіпування до аукціонів. Реформація галузі для напівлісового Прикарпаття — вагомий потенціал. Зшиваємо країну.

Активізували співпрацю Івано-Франківщини та Донбасу. Підписана угода про освітнє, культурне, спортивне, наукове та економічне співробітництво областей. Великим викликом стали борги із виплати зарплати освітянам та медикам. Завдяки злагодженій роботі всієї команди справилися. Принагідно дякую особисто Президенту, Прем’єр-міністру, народним депутатам від Прикарпаття та органам місцевого самоврядування, без яких вирішення цього питання було б неможливим.

— Ви не раз наголошували на сформованій ефективній команді керівників області та районів. Отож є потенціал?

— Так, упевнений. Вдалося сформувати дієву професійну і, сподіваюся, порядну команду, яка працюватиме на користь громади. Є дієві заступники голови ОДА, керівники департаментів — нові обличчя та досвідчені управлінці. Важливо зберегти інституційну пам’ять, залишити в держструктурах професіоналів. Найважливіше, що серед заступників є кого обрати на голову ОДА. Бо новий керівник створює певний дискомфорт, як починає зміни. Отже, ми зразу створили кадровий резерв, щонайменше троє осіб абсолютно готові взяти на себе роль лідера виконавчої влади області. Така спадковість — класична, при всій збереженій команді, ієрархії. Нема часу на кадрові експерименти та інтриги, перестановки, що не дало б команді бути ефективною. Викликів чимало: освітня і медична реформи, будівництво шкіл, дитсадків, спортмайданчиків. Рік мостів і доріг на Прикарпатті. Вже є перша постанова уряду з переліком об’єктів поточного та капітального ремонтів, будуть державні гарантії на 22 мільйони гривень, міжнародні гранти. Цьогоріч на будівництво й ремонт мостів та доріг державного значення надійде орієнтовно від 1,4 до 2,5 мільярда гривень. З них 520 мільйонів гривень на місцеві, що майже вдвічі більше від попереднього. В цьому розрізі зауважу, що на Івано-Франківщині реалізуватиметься пілотний проект, коли частину цих коштів буде передано в ОТГ, які мають визначитися із пріоритетними об’єктами.

— Ви принесли в роботу ОДА свіжий вітер. Закрутили роботу в новому ритмі, і це спрацювало. Який це був досвід: звичний для вас режим чи то вплив нової владної команди?

— Так звик усе життя, по-іншому не вмію. Мені комфортно в такому стилі. Мав приклад — колишнього голову Івано-Франківської ОДА Михайла Вишиванюка. Один із особистих викликів. Насправді кабінет просякнутий його стилем роботи. Важливо було бути достойним конкурентом лідера та яскравого господарника, у доброму сенсі, щоб зробити максимум доброго для громади. Під час роботи у Львівській ОДА ми десь пересікалися, він надихав робити все якомога краще.

А загалом я звичайна людина, як усі. Ціную тих, хто незалежно від статусу, життєвих випробувань, дотримується головних життєвих пріоритетів. Прагну сам таким бути, звичайним, людяним, адекватним. Це моє внутрішнє переконання, вплив біблійних цінностей, батьків, котрі вчили бути чесним, професійним та просто нормальним чоловіком.

Швидкість розвитку у світі наукових технологій спонукає постійно вчитися. Хто хоче бути лідером, має вдосконалювати стиль керівництва, прагнути командного навчання й особистісного. Самоосвіта, спілкування з науковими авторитетами, мудрішими від себе людьми — критерії, які дають можливість розраховувати на успіх у будь-якій роботі.

Працювати на посаді було нелегко, але доволі комфортно, з точки зору державної команди, яка нині управляє країною. Вперше голови ОДА працюють в умовах, що наближені до ідеальних. Нема корупційних вимог із Києва, заполітизовності. Ключові завдання з Офісу Президента, Кабміну — бути відповідальними за свою область і країну.

— У розрізі завершення адміністративної реформи. Ваше бачення цього процесу на Прикарпатті.

— Складений повноцінний перспективний план утворення об’єднаних територіальних громад Івано-Франківщини. Прикарпаття є одним із флагманів розвитку самоврядування. Сформовано ОТГ. Обрано 40 лідерів громад, які взяли відповідальність і рухаються вперед. Шлях непростий, але вперше за часи незалежності сформувався такий ніжний паросток суспільної довіри до місцевої влади, якої раніше не було. Завдання держави — зберегти цю тенденцію. Це можливо через суспільний діалог. На моє переконання — неодмінно маємо вести діалог із людьми, головами громад, асоціаціями, в які вони об’єднані. Почути їх і враховувати їхню думку. Це моє завдання, яке реалізовуватиму на новому рівні. Відкрита суспільна дискусія — одна із основ майбутньої роботи, завершення реформи в контексті відкритої суспільної дискусії. Але не перетворювати демократію в анархію. Мають бути компромісні рішення центральної влади і громади. Одним із компромісів має стати гнучкість системи в майбутньому адміністративно-територіальному устрої.

— Ваші побажання мешканцям Івано-Франківщини?

— Прикарпаття назавжди залишається в моєму серці. Івано-Франківщина стала моєю другою батьківщиною. Щиро хочу подякувати громаді області, нашій команді, заступникам. Перелік, насправді, дуже великий. Дякую владикам, керівникам підприємств, осібно — голові облради Олександрові Сичу. Колосальна глиба! Дякую за співпрацю міському голові Руслану Марцінківу, головам ОТГ, депутатам облради, які є авторитетними і працюють із користю для громад, а не займаються інтригами. Дякую парламентському виданню «Голос України» за оперативне висвітлення подій на Прикарпатті та принагідно — всій журналістській спільноті області. Котрі разом зі мною пройшли не тільки болотами й бездоріжжям, горами й долами, ділили успіхи й перемоги, співпереживали через виклики, а й прожили вагому частину мого життя. Таке неупереджене висвітлення подій дало змогу бути відкритим для громади.

Перед владою Прикарпаття стоїть чимало важливих завдань: залучення інвестицій, розв’язання проблеми Домбровського кар’єру та хвостосховищ у Калуському промислово-гірничому районі, завершення формування стратегії області, реконструкція аеропорту. Та ще багато-багато гарних планів. Але головне — людина в центрі уваги. Допомагатиму реалізації цього в міру своїх повноважень.

Івано-Франківська область.

Фото надано автором.