01.02.2020 

У грудні минулого року в Китаї стався спалах нової коронавірусної інфекції. Зіткнувшись з важкою епідемічною ситуацією, Голова КНР Сі Цзіньпін, завжди ставлячи на перше місце захист життя і здоров’я народу, багато разів давав важливі вказівки і вживав всебічних заходів боротьби з епідемією. Уряд Китаю своєчасно прийняв усесторонні та найсуворіші профілактичні й контрольні заходи, засновані на великому досвіді, накопиченому 17 років тому в боротьбі з SARS. Багато заходів значно перевершили вимоги «Міжнародних медико-санітарних правил», і тим самим ефективно запобігли більш масштабному спалаху та поширенню епідемії.

Водночас Уряд Китаю, керуючись відкритістю, прозорістю і відповідальністю, надає своєчасну інформацію про епідемію як всередині країни, так і за кордоном, активно реагує на схвильованість усіх сторін і зміцнює співпрацю з міжнародною спільнотою. Щонайперше повідомив Всесвітню організацію охорони здоров’я (ВООЗ) і відповідні сторони про епідемічну ситуацію та поділився вірусною послідовністю генів. Такий відповідальний підхід заслужив повноцінне схвалення ВООЗ і всіх країн. Китайська сторона надає величезне значення безпеці іноземців у Китаї, повідомляє про епідемічну ситуацію установам різних країн у Китаї всіма можливими каналами, ділиться інформацією і щосили допомагає їм подолати труднощі. Багато місцевих органів влади відкрили гарячі лінії для надання допомоги іноземним громадянам.

Кілька днів тому ВООЗ оголосила, що епідемія є «надзвичайною ситуацією в області суспільної охорони здоров’я, що має міжнародне значення». Ми закликаємо міжнародне співтовариство, включаючи Україну, утримуватися від зайвої паніки, пов’язаної із заявою ВООЗ. По-перше, Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос, високо оцінюючи заходи контролю китайського уряду, чітко висловився: «Вищезгадану заяву було зроблено не через те, що відбувається в Китаї, а через те, що відбувається в інших країнах зі слабкими системами охорони здоров’я, щоб вони могли посилити протидію епідемії. ВООЗ сповнена впевненості у можливостях Китаю з профілактики та контролю, а дії, вжиті Китаєм, безпрецедентні. Немає жодних підстав для втручання у міжнародний туризм і торгівлю і не рекомендується вживати заходів щодо обмеження міжнародної торгівлі та пересування людей». По-друге, український уряд вжив своєчасних та ефективних заходів для проведення адекватних протиепідемічних перевірок персоналу з відповідних районів перед в’їздом до країни. На сьогодні в Україні не було підтвердженого жодного випадку нової коронавірусної інфекції. Ми сповнені впевненості в зусиллях уряду України щодо запобігання епідемії.

Нині заходи профілактики та контролю в Китаї дають позитивні результати. Медичні бригади з усієї країни прямують у провінцію Хубей на підмогу, медикаменти безперервно надходять, а спеціалізована лікарня, побудована всього за 10 днів, була введена в експлуатацію. Завдяки постійному контролю переміщення людей, продовження вихідних з нагоди Свята Весни та інших ефективних методів, а також постійному вдосконаленню методів виявлення та лікування на практиці, поширення епідемії з кожним днем ефективно придушувалося.

Посольство Китаю в Україні готове підтримувати тісний зв’язок з відповідними українськими державними відомствами, своєчасно повідомляти інформацію, ділитися досвідом з  профілактики й боротьби з епідемією і тим самим продовжувати в повній мірі співпрацювати з Україною у профілактиці й боротьбі з епідемією. Хотілось би особливо відзначити, що багато українських друзів, китайська діаспора в Україні, китайські компанії та китайські студенти добровільно надали фінансову та матеріальну допомогу Китаю у боротьбі з епідемією. Ми високо цінуємо це і висловлюємо щиру подяку.