Закон «Про свободу віросповідання і переконань і правовий стан релігійних громад», який було ухвалено парламентом Чорногорії наприкінці грудня минулого року, спричинив величезне невдоволення Сербської православної церкви. І зрозуміло -- чому. Він передбачає не тільки створення власної церкви, а й повернення їй майже 650 святинь, включаючи монастир Острог, які зараз перебувають у розпорядженні Сербської православної церкви.

У січні противники нового закону двічі на тиждень -- по четвергах і неділях --  після служби в церквах організовували хресний хід вулицями чорногорської столиці та інших міст із одним гаслом «Не віддамо святині». Усі плакати з політичними закликами священики просили прибрати. 

Президент Чорногорії Міло Джукановича вважає, що за цими протестами стоїть Сербська православна церква, яка є релігійним монополістом у країні. На початку року він заявив, що Чорногорія повернула собі незалежність, а тепер поверне країні й церкву, а особисто він добиватиметься її автокефалії за прикладом України.

Найнеприємніше, що проти створення власної церкви в Чорногорії виступають і сербські політики. Так, представник сербської громади в колективній президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додік вирішив зірвати візит президента Чорногорії до Сараєва. На засіданні президії Боснії і Герцеговини він заявив, що не дасть своєї згоди на приїзд Міло Джукановича. 

За повідомленням сербського інформаційного агентства ТАНЮГ, Додік обґрунтував це тим, що слід врахувати протести в Чорногорії й особисту позицію Джукановича стосовно них. "Зважаючи на події у Чорногорії, я думаю, що нам слід почекати з цим візитом», -- сказав Мілорад Додік журналістам. Чорногорські ЗМІ вважають, що скасування візиту Міло Джукановича до сусідньої держави не сприяє закріпленню стабільності в регіоні, а втручання сербського політика в церковні справи називають неприпустимим. 

До речі, Європейський суд із прав людини в Страсбурзі відмовив у задоволенні позову сербської адвокатської контори «Радич», яка подала його наприкінці січня й вимагала в ньому заборонити владі Чорногорії застосовувати закон про свободу віросповідання до прийняття Конституційним судом Чорногорії рішення про конституційність закону чи до укладення основного договору із Сербською православною церквою.