Народний депутат України Володимир В’ятрович, Герой України, генерал-майор Ігор Гордійчук.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут 

Учора в кулуарах будинку Верховної Ради відкрилася банерна виставка «Українське військо: 1917—1921», яка розповідає про початки наших Збройних Сил, військові традиції, легендарних командирів, роди військ, однострої та відзнаки, зброю, найвизначніші військові формації та бойові операції часів Української революції.

«Чому нам дуже важливо розповідати про тяглість нашого державотворення та про наші військові традиції? Бо на період з 1917-го по 1921 рік, який у нашій історіографії називається Українською революцією, припадають військові змагання за відновлення незалежності, але багатьом в тогочасних обставинах дуже важко розібратися. Складності додає й те, що впродовж існування радянсько-більшовицької імперії інформація про Українську державу, про військові традиції та про наші перемоги замовчувалася», — сказав директор Інституту національної пам’яті Антон Дробович та підкреслив, що наші воїни мають знати — вони не будуть забуті так само, як ми пам’ятаємо тих, хто боровся за незалежність сто років тому. Від імені УІНП він подякував голові Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександру Ткаченку та апарату Верховної Ради за співпрацю під час підготовки експозиції.

Завідувач сектору військово-історичної політики Міноборони України Василь Павлов зазначив, що нині в українській армії триває процес переосмислення міліарної історії та запровадження нової символіки, яка здебільшого походить із часів Української революції. «Більшість цих символів записано в нашу історію залізом і кров’ю українського війська, тому важливо, що згодом ця виставка мандруватиме військовими навчальними закладами та частинами, а також після модифікації у менший формат ми зможемо її представити там, де сьогодні б’ються з ворогом 72-га окрема бригада імені Чорних запорожців, 36-та окрема імені контр-адмірала Михайла Білінського, 406-та імені генерала Олекси Алмазова... Це якраз ті імена, які представлені на цій виставці, і для нинішнього українського війська надзвичайно почесно носити їх зараз», — підкреслив він.

Розповідаючи про підходи до формування цієї виставки, один з її авторів, керівник управління наукового забезпечення УІНП Ярослав Файзулін наголосив, що нині триває відзначення 100-річчя Української революції. «В експозиції ми зосереджуємо увагу на тому, як розбудовували військо Українська Центральна Рада, гетьман Павло Скоропадський, УНР та ЗУНР та піднімаємо теми, які здебільшого не відомі українському суспільству», — сказав він, зауваживши, що, наприклад, мало хто знає про Гайдамацький кіш Слобідської України, про синьожупанні та сірожупанні дивізії, про корпус Січових стрільців. Крім того, експозиція розповідає про такі успішні та героїчні військові операції, як визволення Криму навесні 1918-го, визволення об’єднаною армією УНР та УГА Києва влітку 1919 року, успішний перший Зимовий похід 1919—1920 років, сторіччя якого відзначають нині.

Про важливість таких експозицій для виховання майбутніх захисників України говорив начальник Київського військового ліцею імені Івана Богуна, Герой України Ігор Гордійчук. «Як і сто років тому, ворожа та агресивна Росія намагається нас розсварити, щоб всередині країни розпочалася справжня громадянська війна. Тож ми повинні зробити належні висновки з нашої історії, не допустити цього та зберегти рідну Україну», — сказав він, зазначивши, що такі виставки допомагають це усвідомити. Подякувавши організаторам експозиції, І. Гордійчук закликав не забувати, що проведення таких заходів можливе завдяки хлопцям і дівчатам, які зараз на передовій стримують ворога.

Виставку «Українське військо: 1917—1921» також уже презентовано в обласних центрах, а невдовзі вона мандруватиме містами та районними центрами України. У Києві експозицію можна оглянути на Хрещатику, поряд із Головпоштамтом.