Сумочка, що співає гімн України? Нема нічого неможливого, вирішила для себе майстриня Тетяна Протчева і взялася до роботи. Було це два роки тому, відтоді її виріб (на знімку вгорі) вже побував у багатьох країнах, зокрема в Ізраїлі, Великій Британії, Ірландії тощо.

Нині Тетяна збирається до столиці Австрії, і не просто, а на Віденський бал. Саме для нього вона «закодувала» у своїй вишивці «Віденські вальси» Й. Штрауса (на знімку знизу). А ще виготовила вишивані маски, які світяться у темряві. Свої ж сяючі у темряві сумочки GLOW ART, каже, вона зробила ще в 2015-му. Та яким було її здивування, коли торік прочитала в Інтернеті новину, що всесвітньо відома фірма щойно випустила партію сумок, які світяться. «Тож тепер чекаю, — каже майстриня, — що хтось випустить аксесуар, який виконуватиме гімн своєї країни».

А поки що зовсім скоро ці та інші роботи буде змога побачити у Відні. Серед них буде і давній рушник, на якому Тетяна також закодувала з допомогою дев’яти QR-кодів промоцію України. Приклавши гаджета до одного з них, можна, приміром, послухати наш славень, а потім переміститися і подивитись на карті, де знаходиться Україна, познайомитися з традиційною українською кухнею, а ще побачити найбільший літак світу — нашу «Мрію» чи ознайомитись з українським народним танцем — гопаком.

— QR-код — це вже сучасна технологія, і, мабуть, майбутнім поколінням буде так само складно розшифровувати, те, що я передаю нині, як і нам важко збагнути, що символізують старовинні вишивки. Проте вона сьогодні дуже актуальна і досить інформативна, — каже майстриня.

Про QR-коди і сяючі нитки вперше Тетяна дізналась на виставці в Японії. Тоді ж і задумалась, як це поєднати з традиційним мистецтвом вишивки. Цього року Україна знову братиме участь у Expo-2020, тема якої «Об’єднуючи уми, створюємо майбутнє». Там Тетяна теж планує побувати. І хтозна, чим здивує.

— Моя мета — популяризувати Україну через вишивку, — ділиться майстриня. — Я генерую інтернет-ресурси і вишиваю це за допомогою QR-коду. А почалося все з подарованого матір’ю старовинного рушника. Там вишивальниці у кожній розетці заклали свої символи. Але ж ця інформація так само закодована, і кожна майстриня вкладала в неї щось своє. Я пішла далі і свої символи просто осучаснила за допомогою QR-кодів. Дозріла до такого рішення, коли мене запросили в Корею і запропонували привезти аж 45 робіт. Тоді подумалось, що саме в таких маленьких речах можна донести дуже багато.

Після того майстриня розширила свою, так би мовити, виробничу лінійку і робить усілякі аксесуари: кулони, сережки, браслети. До речі, у Відні сама авторка вишивки GLOW ART вдягне аксесуари (підвіску, сережки та сумочку з бісеру) з QR-кодами, скануючи які виходимо в Інтернет і читаємо все, що стосується слова UKRAINE. А роботи художниці — краватку-метелик, що світиться у темряві, вишиту маску, листівку і ноти вальсів Штрауса — виставлять на аукціон. Варто зазначити, що Товариство української молоді в Австрії, яке є організатором заходу в кооперації із почесним партнером балу — Українським католицьким університетом, планує отримані від лотереї кошти віддати на підтримку навчання малозабезпечених дітей в Україні.

Має у своїй колекції Тетяна ще одну роботу, якою пишається чи не найбільше. Це вишита карта «Україна — єдина країна». Ідея створення такого міжнародного проекту виникла ще 2009 року. На полотно майстриня нанесла карту нашої держави, обрамила її червоно-чорним узором, а кожну область вишила своїм орнаментом, вклавши туди своєрідні символи, притаманні лише певному регіону. Підбирала так, щоб було яскраво й інформативно. Крим у Тетяни вийшов сонячно-золотистим. Адже це південь, до того ж у виробах кримських татар, пояснила майстриня, переважають такі кольори й відтінки. Об’їхавши Україну, карта почала мандрувати й світом, а всі охочі так само могли зробити свій символічний стібок. Як розповіла Тетяна, нещодавно з Австралії приїздила жінка і впізнала свої хрестики, які вона зробила, коли карту привозили до її країни. А з кожною подорожжю карта потроху трансформується. Коли ж Тетяна освоїла техніку такого кодування, вирішила зробити це й на карті — вишила в куточку полотна QR-код, і тепер через нього також можна слухати наш славень.

Чим ще подивує майстриня, побачимо незабаром. Бо ж, як зізналася Тетяна, вона весь час у пошуку чогось нового та нестандартного. Вишивка гармонізує простір, перебувайте в гармонії — радить художниця.

Фото надано автором.