Невідкладно вирішити ситуацію, пов’язану з видачею дозволів для компаній, що займаються перевезеннями вантажів за кордон, — з таким проханням звернулися до Прем’єр-міністра Олексія Гончарука народні депутати України Василь Петьовка, Валерій Лунченко, Роберт Горват і Владислав Поляк. Ситуація, коли водіям доводиться стояти по кілька днів у кілометрових чергах перед пунктами пропуску на кордоні, — не нова. 

Але тепер їм доводиться долати ще і нові перепони: тривалий час очікувати на видачу спеціальних дозволів на виїзд та перевезення вантажу за рубіж від місцевих підрозділів Укртрансбезпеки. Електронне бронювання дозволів, запроваджене цим відомством, призводить до величезних черг на місцях. 

Про напруження, незручності та інші наслідки — іноді й кількаденного очікування — говорити не доводиться. Шкодить це і міжнародній економічній репутації України — вкотре зриваються терміни поставок вантажів, блокується співпраця з міжнародними партнерами. Перевізники кажуть: через електронне бронювання вони не встигають отримувати дозволи своєчасно, тому змушені записуватися у чергу на наступні місяці. Такими «нововведеннями» зриваються контракти на поставку вантажів.

Уже найближчим часом міжнародні перевізники мають намір оголосити всеукраїнський страйк, повідомляє зокрема прес-служба Василя Петьовки. Водії вимагають збільшити квоти дефіцитних дозволів на здійснення міжнародних автомобільних перевезень територією іноземних держав, негайно відмінити електронне бронювання всіх видів дозволів, Міністерству транспорту врахувати пропозиції професійних об’єднань міжнародних автоперевізників, забезпечити громадський контроль та прозорість у роботі структури з видачі спецдозволів, передати видачу цих документів профоб’єднанню автоперевізників на конкурентних засадах (нині функцію видачі та контролю здійснюють органи Укртрансбезпеки), погодити дієвий обмін даними з Держмитслужбою України, зупинити процедуру лібералізації міжнародних автоперевезень вантажів в/з третіх країн (з Білорусією та Молдовою); скасувати обмеження часу на використання дозволів (90 днів).

Виходячи з наведеного, четверо народних обранців просять керівника уряду України в першочерговому порядку розглянути прохання міжнародних автомобільних перевізників та ініціювати внесення змін до чинних нормативних актів. І тоді все стане на свої місця.

Ужгород.