«Наш уряд включив до своєї Програми діяльності амбітну мету: щоб за п’ять років Україна відповідала критеріям вступу до НАТО», — сказав під час учорашнього засідання уряду прем’єр Олексій Гончарук, наголосивши, що Україна рівня натовських стандартів — це держава, для якої безпека і добробут громадянина перебувають у центрі уваги.

Цього року розробка документа вперше здійснювалася за міжнародною методикою «Управління, орієнтоване на результат», яка використовується під час підготовки аналогічних стратегічних документів у державах —членах НАТО та міжнародних організаціях. «Річна національна програма на 2020 рік написана абсолютно «натовською» мовою, мовою конкретних вимірюваних результатів, які розв’язують конкретні проблеми у визначених ділянках реформ.

Ця дорожня карта євроатлантичних реформ гарантовано веде нашу країну до високих стандартів НАТО», — підкреслив віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба.

Програма, зокрема, передбачає приведення всієї системи управління силами оборони, стратегічного та оперативного (бойового) управління, зв’язку, розвідки та спостереження до стандартів і сумісності із системами 
НАТО, впровадження демократичного цивільного контролю, забезпечення умов для участі українських підприємств у багатонаціональних проектах НАТО у сфері розробки та виробництва озброєння і техніки та за змістом і принципами максимально наближена до Плану дій щодо членства у НАТО.

Уряд створив Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві, який спростить отримання коштів фермерами, котрі ще не мають кредитної історії. Для формування статутного капіталу фонду в бюджеті передбачено 200 мільйонів гривень.

Ще одним рішенням Кабмін скасував погодження з облрадами розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення, а копалини місцевого значення й надалі залишатимуться у віданні громад та органів самоврядування.

Скасувавши обов’язковість отримання дозволу Державної архітектурно-будівельної інспекції на початок капітального ремонту доріг загального користування, уряд розраховує, що це прибере корупційну складову та скоротить процедуру оформлення документів приблизно на три-п’ять місяців. Отже, підрядник зможе одразу після перемоги на тендері розпочати роботи за умови, що самі роботи та їх якість застраховані.

Рішення уряду про перерозподіл частот у діапазонах 800—900 МГц має покращити доступ до мобільного Інтернету та полегшить операторам процес побудови мережі 4G, яка до 2024 року має покрити 95 відсотків території України. «Українці зможуть повноцінно користуватися перевагами цифрового світу, зокрема, у сферах освіти, медицини, електронної комерції, адміністративних послуг, розвитку електронної демократії», — зазначив прем’єр.

Діти працівників агропромислового комплексу та соціальної сфери села можуть розраховувати, що їм вдасться за рахунок бюджетних коштів відпочити в «Артеку» та «Молодій гвардії». Це передбачає рішення про розширення переліку пільгових категорій дітей, яким держава надасть допомогу для оздоровлення та відпочинку. До нього також включено дітей журналістів, які загинули під час виконання службових обов’язків, дітей, одному з батьків яких встановлено інвалідність I або II групи, а також дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.