Верховна Рада у цілому схвалила урядовий проект закону про внесення зміни до статті 252 Податкового кодексу України щодо упорядкування розміру ставки рентної плати за користування надрами для видобування бурштину (реєстр. № 2241, 290 «за»). 

Як доповів заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олександр Ковальчук, законопроектом пропонується знизити розмір ставки рентної плати за видобування бурштину — з 25 до 20 відсотків, що має на меті стимулювати його законний видобуток. Водночас тимчасово пропонується встановити такі ставки рентної плати: до 31 грудня 2020 року включно — 5 відсотків, до 31 грудня 2021 року включно — 8 відсотків. Отож 10-відсоткова ставка діятиме лише з 1 січня 2022 року.

«Підвищення ставки рентної плати з 5 до 25 відсотків, яке відбулося з 1 січня 2016 року, призвело до значного зниження надходжень цієї плати до бюджету, — зауважив О. Ковальчук. — Тому запропонований підхід має стимулюючий характер для легалізації видобутку бурштину, який в результаті сприятиме зростанню надходжень до бюджету та знизить податкове навантаження добросовісних платників податків».

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев доповів проект закону про фінансовий лізинг (№ 1111). «Насправді у нас в країні сталася ситуація, за якою цей дуже корисний для економіки держави інструмент є недорозвинутим, — зазначив Д. Гетманцев. — У структурі ВВП він займає лише 0,69 відсотка, хоча в розвинутих країнах — від 2 до 5 відсотків».

Законопроектом запропоновано визначити єдиний порядок врегулювання відносин у сфері фінансового лізингу, деталізувати права та обов’язки сторін, визначити форму договору фінансового лізингу, поняття сублізингу тощо, що має на меті приведення вітчизняного законодавства у відповідність до сучасних світових практик, створення необхідних умов для залучення інвестицій через механізм лізингу, покращення державного регулювання лізингової діяльності та посилення захисту прав споживачів фінансових послуг. До розробки законопроекту долучилася європейська Федерація асоціацій лізингових компаній. 313 голосами законопроект схвалено за основу в першому читанні.

За основу також схвалено проект закону про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (№ 2166), яким передбачається удосконалити нарахування та сплату ЄСВ особами, які здійснюють незалежну професійну діяльність. Зокрема, пропонується звільнити від сплати ЄСВ осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, якщо: вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю; за умови взяття їх на облік як фізичних осіб-підприємців та провадження ними одного виду діяльності одночасно в якості ФОПів та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність; у разі відсутності діяльності за місяці, у яких не було отримано доходу (прибутку). На думку депутатів, це сприятиме розвиткові малого бізнесу, соціальній справедливості (адже нині ФОПи подеколи мають двічі сплачувати ЄСВ), врегулювати проблему «сплячих» ФОПів тощо.

У першому читанні також прийнято такі законопроекти: про внесення змін до деяких законів України щодо розширення переліку кредитних договорів, на які поширюється дія Закону України «Про споживче кредитування» (№ 1109); про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо забезпечення виконання рішення Конституційного Суду України стосовно оскарження ухвали суду про продовження строку тримання під вартою (№ 2315); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності (№ 2255); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення охорони і захисту прав на торговельні марки і промислові зразки та боротьби з патентним тролінгом (№ 2258).

Парламент ухвалив постанови про проведення парламентських слухань: 18 березня 2020 року — на тему «Стратегія деокупації та реінтеграції в Україну тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь», 8 квітня — «Захист інвестицій в житлову нерухомість та шляхи вирішення проблем постраждалих інвесторів», 15 квітня — «Кібербезпека, критична інфраструктура, електронні комунікації в Україні: стан, проблеми, шляхи їх вирішення», 18 травня — «Чорнобильська катастрофа. Стан соціальної захищеності постраждалих осіб та актуальні завдання подолання наслідків».

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук оголосив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об’єднання «Жінки, мир, безпека».

Проект закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за злочини, вчинені злочинною спільнотою, у другому читанні (№ 2513) направлено на доопрацювання.