Під час засідання. Василь Мельничук, Світлана Онищук, Валерій Крецул (зліва направо).

Головне — почути людей і йти назустріч громадам

В Івано-Франківській облдержадміністрації відбулося чергове засідання міжвідомчої регіональної групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів області. Як і на попередніх, баталії на ньому були неабиякі. Депутати різних рівнів, експерти, представники населених пунктів дискутували щодо віднесення тих чи інших сіл до вже створених та передбачених перспективним планом нових ОТГ.

Найбільша група підтримки прибула зі Снятинського району. Майже 150 мешканців сіл Джурів, Новоселиця, Попельники й Тучапи пікетували під облдержадміністрацією. Тим часом очільники цих громад, на запрошення регіональної групи, відстоювали бажання переважної більшості мешканців цих сіл приєднатися до Снятинської, а не до Заболотівської ОТГ. І таке рішення на засіданні таки прийняли. Урахували результати подворового опитування, акції протесту цих громад.

«36 членів робочої групи дослухалися до вимог громад, підтримали їхні прагнення й одностайно проголосували за приєднання до Снятинської ОТГ, — прокоментував ситуацію депутат Івано-Франківської облради Богдан Тимофійчук. — Хоча попереднє рішення щодо Заболотівської ОТГ в перспективному плані експерти мотивували економічними розрахунками та географічним розташуванням. А мешканці сіл Джурів, Новоселиця, Попельники і Тучапи ментально тяжіють до Снятина. Аргументи вагомі: більшість звикли обслуговуватися у Снятинській ЦРЛ, транспортне сполучення хороше. Торік за сприяння народного депутата Володимира Тимофійчука відремонтували значну частину територіальної дороги Снятин—Косів—Старі Кути. Натомість місцева дорога Іллінці—Джурів, що в напрямку Заболотова, — в поганому стані, як і міст на ній. Волевиявлення громади має бути вирішальним чинником».

На цьому ж засіданні розглянули ще дві резонансні ситуації. За волею місцевої громади та за рішенням робочої групи село Трач Косівського району відходить до Матеївецької ОТГ Коломийського району. Тут головним чинником стала успішність цієї ОТГ. До таких якраз і прагнуть приєднуватися.

Так само на засіданні прийняли рішення щодо віднесення села Верхній Ясенів до Верховинської ОТГ. Учасники робочої групи дослухалися до волевиявлення переважної більшості селян. Хоча попередні висновки були на користь Білоберізької ОТГ.

«Експерти запропонували віднести Верхньоясенівську сільську раду до Білоберізької громади, щоб збалансувати економічний потенціал району, людський ресурс та забезпечити якісне надання послуг,— відзначив виконавчий директор Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття Ігор Мельничук. — У цій ОТГ передбачено перенесення адмінбудівлі із Білоберізки до Устерік, а це значно наблизило б послуги до мешканців Верхнього Ясенова».

«Щодня проводимо консультації із представниками органів місцевого самоврядування, депутатами різних рівнів, громадами, щоб максимально врахувати думку громадськості задля ефективного впровадження реформи децентралізації в області, — підсумувала тему заступник голови ОДА Світлана Онищук. — Попередні рішення та проєктні пропозиції робочої групи щодо перспективного плану формування громад Івано-Франківщини ґрунтувалися на висновках експертів, методиках, щоб збалансувати ОТГ економічно. Це стосується і Снятинської та Заболотівської об’єднаних громад, Верховинської і Білоберізької. Натомість прислухалися до мешканців сіл Джурів, Новоселиця, Попельники і Тучапи. Так само — щодо Верхнього Ясенова. Головне — почути людей і йти назустріч громадам. Є рішення сесії Трацької сільської ради, результати подворових обходів. Отож підтримали їхнє прагнення бути в Матеївецькій ОТГ. Запропонувала виїхати компактною групою експертів до цього села, поспілкуватися з людьми, щоб уникнути гучних скандалів».

Івано-Франківська область.

Фото автора.