Ці зимові дні вписали дві яскраві сторінки у літературно-мистецьке життя «гуцульського Парижа» — закарпатського райцентру Рахів.

Спочатку у заповненому читальному залі районної бібліотеки презентувала свою нову книжку «Думаю в стовпчик» популярна на Гуцульщині закарпатська гумористка Оксана Йонаш-Тодер. Написана вона гуцульською говіркою. А наступного дня в актовому залі Рахівської дитячої музичної школи, де теж яблуку ніде було впасти, знайомив зі своєю дебютною збіркою «Моєї музики акорд...» композитор, музикант і педагог Михайло Томашук.

Обидві привабливі книжки вийшли у львівських видавництвах «Тиса» і «Растр-7».

— На побачення з авторкою нових сміхотворів прийшли не лише читачі Рахівщини, а й гості зі Львова, Буковини, Румунії, зокрема член спілок письменників України та Румунії Павло Романюк та гуморист із румунської Мараморощини Дмитро Коренюк. З порога зустрічав усіх трембітар у барвистому гуцульському вбранні, — розповідає учасник цих культурних подій Василь Гейніш. — Привітання, букети квітів адресувалися Оксані Йонаш-Тодер від представників влади міста й Рахівського району, від гостей. А в залі — ціла феєрія гумористичних віршотворів, пісень, що перетворили зібрання у справжнє свято.

Більш камерною видалася зустріч наступного дня із композитором Михайлом Томашуком. Зі сцени лунали пісні на слова інтимної лірики поетів — однокласників пана Михайла — журналістів та письменників Василя Кухти й Олександра Масляника. А до пісень додавалися ще й милозвучні інструментальні твори. І знову — квіти, оплески та захоплені вигуки «Браво».

Закарпаття.