За державною програмою «Доступна медицина» у жовтні минулого року у селі Грем’яч Новгород-Сіверського району почали будувати сучасну лікарську амбулаторію. Звели стіни, поклали перекриття, встановили вікна тощо. Але все зупинилося через відсутність коштів. А за планом будівництво мало завершитися у II кварталі цього року.

«Минулого тижня отримали лист з управління капітального будівництва, що треба ще 96 тисяч на додаткове співфінансування. Розглядатимемо це питання на сесії. Ми зацікавлені, щоб будівництво тривало», — каже голова Грем’яцької сільради Олексій Карцан. Торік із сільської скарбнички уже виділили майже 500 тис. грн, а держава додала 2 млн 370 тис. Також коштом сільради мають придбати житло для лікаря.

А от якби було утворено Грем’яцьку ОТГ, як це передбачено перспективним планом, то вже за три роки не тільки амбулаторію добудували, а й провели б освітлення та відремонтували дороги. Проте нині в Новгород-Сіверському районі місцева влада вперто не сприймає ОТГ, адже тоді вислизнуть із рук кошти. Тож єдину в районі Новгород-Сіверську ОТГ утворено, як то кажуть, для відчіпного: до міста приєднали одне село Горбів і оголосили це об’єднаною громадою.

Нині грем’яцькі селяни змушені користуватися старою амбулаторією, що є частиною колишнього маєтку князя Голіцина.