«Ми зробили відкритий анонс і запросили до роботи всіх охочих — громадськість та активістів, щоб разом протидіяти нелегальним рубкам лісів та прихованим деревообробним пунктам», — каже Андрій Прокопенко.

Визначено три пріоритетні напрями роботи штабу: стовідсоткове забезпечення підключення до системи електронного обліку лісозаготівельних підприємств області; протидія нелегальним рубкам, для цього відпрацьовується взаємодія правоохоронців, екоінспекції та громадськості; виявлення незаконних деревообробних пунктів, притягнення правопорушників до відповідальності.

Як повідомила на засіданні штабу в. о. начальника Державної екоінспекції в області Валентина Дзюба, найбільшою проблемою є так звані колгоспні ліси. Це значні площі, які фактично є безгосподарними. Скажімо, у Корюківському районі це 1860 гектарів, у Козелецькому — 198, у Срібнянському — 266, у Чернігівському — 95, у Бахмацькому — 1000 гектарів. Вже давно громадськість, а за нею й районні ради, як, скажімо, Семенівська та Чернігівська, вимагала передати ці ліси у комунальну власність громад. Але досі обласна влада робила все, щоб цього не сталося.

«Прийматимемо обласну Програму охорони лісів та водних об’єктів Чернігівської області. Проект документа вже є. Доопрацюємо з урахуванням ідей та пропозицій від громадськості, депутатів та подамо на найближчу сесію облради, — повідомив Андрій Прокопенко. — Впевнений, що всі фракції підтримають це рішення задля збереження лісів».