Засіданню міжвідомчої регіональної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою Рівненської області (на знімку), на яке запросили голів РДА та ОТГ, народних депутатів України Сергія Литвиненка та Олександра Аліксійчука, передували зустрічі голови Рівненської ОДА Віталія Коваля та його заступника Ігоря Тимошенка, який відповідає за децентралізацію, з головами ОТГ Рівненщини. Керівники області тоді вислухали побажання, аргументи голів ОТГ, тож з багатьох раніше спірних моментів вдалося досягти консенсусу.

Так, у Володимирецькому районі буде шість ОТГ, як цього й хотіли люди, в Млинівському — п’ять ОТГ, у Рокитнівському районі дали можливість і надалі розвиватися Старосільській ОТГ… Не викликало дискусій утворення двох громад по Зарічненському району: до вже діючої Локницької ОТГ приєднаються Сенчицька й Омитська сільради, а всі інші ввійдуть до Зарічненської ОТГ. У Сарненському районі буде п’ять ОТГ; а в Гощанському — три: Бабинська, Бугринська і Гощанська; в Корецькому районі — дві: Великомежиріцька і Корецька; Острозькому — одна; в Дубровицькому — Висоцька, Миляцька та Дубровицька ОТГ; у Демидівському — Боремельська і Демидівська; Радивилівському — Радивилівська, Козинська та Крупецька; в Костопільському районі — Костопільська, Деражненська, Малолюбашанська та Головинська ОТГ.

Щоправда, голові Пісківської ОТГ Костопільського району Василю Ярмольчуку не вдалося переконати членів робочої групи в тому, що люди не хочуть об’єднуватися з Костополем, що, мовляв, господарюють три роки і хочуть, щоб їм дали шанс робити це й надалі.

Виконавчий директор Асоціації об’єднаних територіальних громад Рівненщини Михайло Шелеп та голова Асоціації «Об’єднані громади Рівненщини», голова Бугринської ОТГ Сергій Пилипчук були одностайні в тому, щоб дати шанс попрацювати ОТГ, утвореним з 2015 року.

А ось голова Повчанської ОТГ Дубенського району Інна Іванюк зуміла аргументовано відстояти свою об’єднану громаду, тим паче, що до її складу свого часу ввійшла Миколаївська сільрада сусіднього Млинівського району.

Несподіваною стала пропозиція вже існуючу ОТГ приєднати до проектної Вербської. Загалом у Дубенському районі буде дев’ять ОТГ.

У Рокитнівському районі буде три громади — Рокитнівська, Березівська і вже діюча Старосільська. Була пропозиція утворити ще одну — Томашгородську, але її не підтримали члени робочої групи. Так само, як і не підтримали вони пропозицію у Здолбунівському районі утворити три ОТГ — Здолбунівську, Здовбицьку і Мізоцьку. Здовбицьку пропонував утворити народний депутат України Олександр Аліксійчук, однак члени робочої групи проголосували за дві — Здолбунівську та Мізоцьку.

У Березнівському районі запропонували дві ОТГ — уже діючу Малинську та Березнівську. Однак соснівський селищний голова Микола Кот та активісти наводили вагомі аргументи на користь утворення ще однієї громади — Соснівської: це і фінансова самодостатність, відповідність всім критеріям для створення об’єднаної територіальної громади, те, що кожен населений пункт має поклади корисних копалин, що могло б стати потужним поштовхом для стрімкого розвитку Соснівської ОТГ. На це заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко зауважив, що було достатньо часу, щоб юридично оформити таку ОТГ, навіть у меншій кількості сільрад. Голова постійної комісії з питань місцевого самоврядування Рівненської обласної ради Валентин Крока зауважив, що в цьому немає вини громади — процес пригальмувала судова тяганина. За створення Соснівської ОТГ висловився і виконавчий директор Асоціації об’єднаних територіальних громад Рівненщини Михайло Шелеп, наголосивши, що, за попередніми підрахунками, спроможність громади сягнула б 3,1. Стосовно Березнівського району, то тут є два варіанти — створення двох або ж трьох ОТГ. Ці пропозиції набрали однакову кількість голосів представників міжвідомчої регіональної робочої групи.

Тяжко давався діалог представників Городоцької сільської ради Рівненського району з міським головою Володимиром Хомком. Перші заявляли про свою категоричну незгоду об’єднуватись з містом Рівне, просили дослухатись до думки їх численної громади. Городоцький сільський голова Олеся Ткачук, яка на цій посаді тридцять років, переконувала членів робочої групи дослухатись до думки громади, яка й без того збурена екологічними проблемами в зв’язку з сусідством хімічного гіганта та будівництвом на їхній території, на думку людей, ще одного шкідливого виробництва. Що, мовляв, насильне приєднання їх до міста тільки піділлє масла у вогонь і без того протестних настроїв людей. Однак це не переконало членів робочої групи (ті резонно запитали: чому за цей час не створили Городоцьку ОТГ?), тож представники городоцької громади залишали зал засідання обурені. 

До міста Рівного, крім Городоцької, планують приєднати Бронниківську, Квасилівську, Обарівську сільські ради Рівненського району. До речі, в цьому районі буде дев’ять ОТГ.

Правильно зауважив голова Рівненської ОДА Віталій Коваль, що немає такого рішення, яке б влаштувало всіх. Однак потрібно намагатися зробити Рівненську область перспективною, економічно сильною.

Пропозиції Рівненської ОДА будуть представлені на розгляд Міністерства розвитку громад та територій України.

Фото автора.