Свої сто днів на посаді голови Луганської обласної державної адміністрації — керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай відзначив прес-конференцією для представників обласних та всеукраїнських засобів масової інформації. Запитань було багато, і переважно — щодо конкретних дій з боку очільника області, а також перспектив економічного розвитку регіону.

Зокрема, велике занепокоєння викликає стан автомобільних доріг. Представники регіональних ЗМІ цікавились перспективою ремонту окремих ділянок автошляхів державного значення. Сергій Гайдай запевнив, що у поточному році буде зроблено капітальний ремонт дороги від Сєвєродонецька до Станиці Луганської. «Це автосполучення стратегічно важливе не лише в економічному плані, а й на шляху встановлення миру, — вважає

Сергій Гайдай. — Коли отруєні пропагандою люди, які проживають на тимчасово непідконтрольній території, приїздять до нас і бачать розвиток населених пунктів й інфраструктури — їхня свідомість поступово змінюється».

За його словами, будуть відремонтовані дороги, що зв’язують Сєвєродонецьк, Сватове та Старобільськ, а також між Сєвєродонецьком та Золотим.

До речі, на два метри планується розширити і ділянку дороги на КПВВ «Золоте». Це потрібно зробити, вважає Сергій Гайдай, бо при ймовірному відкритті цього пункту пропуску (а ця тема постійно обговорюється у Мінську) передбачається поява заторів, оскільки в області це буде єдиний КПВВ для автотранспорту. Крім того, вже визначено ділянку землі для побудови сервісної зони для людей, що перетинають лінію розмежування у цьому місці.

Щодо відновлення доріг, які перебувають на балансі області, Сергій Гайдай конкретної відповіді не дав: все залежить від затвердження в Києві відповідного переліку ремонтів.

Одним із найважливіших питань, над вирішенням якого сьогодні працює обласна влада, Сергій Гайдай назвав реформу децентралізації, і в контексті цього — можливості введення військово-цивільних адміністрацій у Сєвєродонецьку та Лисичанську. Стосовно введення ВЦА повідомив, що вже спрямував таку пропозицію до Ради національної безпеки і оборони України. При цьому зауважив: якщо військово-цивільна адміністрація буде запроваджена, то працюватиме лише до місцевих виборів, проведення яких заплановано на осінь цього року. «Щодня місцеві жителі просять мене ввести ВЦА, бо їм набрид той безлад, який існує у цих містах. Певні люди тут роками тримаються за владу і майже нічого не роблять для розвитку населених пунктів. Нехай нові керівники, яких ми поставимо на чолі адміністрацій, покажуть, як треба працювати», — зазначив С. Гайдай, наголосивши, що введення ВЦА є доцільним.

Щодо перспективного плану формування громад Сергій Гайдай повідомив, що його вже погоджено у Києві. «Проєкт перспективного плану формування ОТГ Луганщини у міністерстві погоджено, — розповів він. — Головну мету бачу в тому, щоб громади стали по-справжньому спроможними. Тобто, при формуванні плану ми спиралися на економічну складову та соціальну впевненість жителів територій».

Не оминув увагою очільник області й проблеми, пов’язані з роботою Луганської ТЕС, завершення будівництва Кремінської підстанції, прагнення до покращення інвестиційної привабливості регіону, розповів про впровадження на Луганщині спеціального комплексу, який боротиметься з сигналом ворожих ЗМІ, та інші питання.