Керівник Донецького регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Максим Ткач.

Детальніше про проведену експертами роботу, а також про сім ключових цифр децентралізації розповів керівник Донецького регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Максим Ткач.

— Перспективним планом формування територіальних громад у Донецькій області передбачено створення 65 ОТГ. Відповідні зміни до цього документа було затверджено Кабміном улітку минулого року, — зазначив Максим Ткач. — Ідеться про 65 громад на всій території області, в тому числі 20 — на тимчасово не підконтрольній, решту 45 — на підконтрольній українській владі території.

Повністю сформованими на території Донеччини є 13 ОТГ. 22 грудня 2019 року відбулися перші вибори в Криворізькій сільській об’єднаній територіальній громаді. Тут завершують реорганізацію органів управління та чекають від держави переходу на прямі міжбюджетні відносини.

Ще шість громад пройшли юридичну процедуру об’єднання, але для того, щоб вони почали повноцінно функціонувати та користуватись перевагами децентралізації, в них мають відбутись перші вибори. На призначення виборів Центрвиборчкомом чекають три громади у Волноваському районі — Волноваська міська, Ольгинська селищна та Хлібодарівська сільська ОТГ, дві громади у Добропільському районі — Білозерська та Добропільська міські ОТГ та одна громада в Олександрівському районі — Новодонецька селищна ОТГ.

Загалом навколо чотирьох міст обласного значення з 15, розташованих на підконтрольній території, утворено об’єднані громади. У 2015 році було створено Лиманську міську ОТГ шляхом добровільного об’єднання та проведення перших виборів. Добропільська міська ОТГ пройшла юридичну процедуру об’єднання та очікує на оголошення виборів. У 2019 році, завдяки змінам у законодавстві, створено за спрощеною процедурою об’єднані громади навколо двох міст обласного значення — Бахмутська та Вугледарська.

Торік субвенцію з державного бюджету на розвиток інфра-структури отримало 10 громад Донецької області. Сума фінансування по кожній ОТГ розраховується залежно від кількості сільського населення, що мешкає в громаді.

Відповідно найбільшу суму субвенції отримала Лиманська міська ОТГ. На другому місці за обсягом фінансування Олександрівська селищна ОТГ. Загальна сума субвенцій, отриманих громадами Донеччини, становила 37 мільйонів гривень. Кожна громада самостійно розпоряджається наданими їй коштами залежно від місцевих пріоритетів. Так, Лиманська ОТГ витратила субвенцію на ремонт доріг, Іллінівська — на вуличне освітлення, Олександрівська — на придбання шкільних автобусів, Сіверська — на спецтехніку для комунального підприємства.

Три громади — Званівська сільська, Олександрівська селищна та Сіверська міська ОТГ — минулого року здійснювали розробку стратегій соціально-економічного розвитку на період до 2025 року, скориставшись наданою методичною та консультаційною підтримкою екс-пертів Донецького офісу Програми «U-LEAD з Європою». Званівська ОТГ затвердила Стратегію розвитку, а в Сіверській та Олександрівській громадах формування стратегій добігає завершення, після чого — прийняття рішення.

Нагадаємо: «Програма «U-LEAD з Європою», спрямована на підтримку децентралізації та регіональної політики в Україні, реалізується за участі низки донорів та спільно фінансується Європейським Союзом та його державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Донецька область.

Фото з сайту https://www.ukrinform.ua