«У фокусі нашої уваги — людина. Тому протягом п’яти місяців наша команда працювала над тим, щоб люди відчули позитивні зміни від нашої роботи вже сьогодні, а не через чотири-п’ять років», — сказав Прем’єр-міністр Олексій Гончарук під час брифінгу після завершення засідання Кабінету Міністрів.

Кабінет Міністрів створив Боргове агентство, яке має забезпечити ефективне управління державним та гарантованим державою боргом.

Коментуючи це рішення, Прем’єр-міністр Олексій Гончарук зауважив, що лише за 2019 рік успішна реалізація Міністерством фінансів Середньострокової стратегії управління державним боргом дала змогу зекономити майже 19 мільярдів гривень на обслуговуванні боргу. «Упродовж попередніх років держава борги накопичувала, але зараз наша проблема навіть не в розмірі боргу, а у вартості його обслуговування. Тому зараз наша стратегія полягає в тому, щоб поступово зменшувати вартість обслуговування боргів — позичати дешевше та заміняти дешевими кредитами дорожчі попередні запозичення», — зазначив глава уряду.

У Міністерстві фінансів переконані, що створення агентства дасть змогу максимально оперативно та ефективно управляти державним боргом та не нагромаджувати надмірних обсягів запозичень по відношенню до ВВП.

Критичним вважається рівень у понад 60 відсотків, який ми мали у 2015—2016 роках, а сьогодні співвідношення державного боргу України до ВВП, за попередніми оцінками, перебуває на прийнятному рівні — менш як 50 відсотків ВВП.

Прикладом успішного управління державним боргом через окремий орган є такі країни Євросоюзу, як Австрія, Бельгія, Нідерланди, Німеччина, Швеція. Тож у листопаді 2019 року Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу, який передбачає створення Боргового агентства України. У держбюджеті на 2020 рік для створення агентства передбачено майже 53 мільйони гривень.

Затвердивши зміни до Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів, Кабінет Міністрів запустив проект електронної акцизної марки. «Наша мета — щоб ми могли чітко бачити, скільки підакцизних товарів виробляється, скільки споживається та які податки сплачуються», — сказав О. Гончарук та висловив сподівання, що вже навесні електронна акцизна марка запрацює.

«Дискусія про необхідність переходу до електронної акцизної марки точиться вже давно, і цю зміну вимагає від нас увесь сумлінний бізнес. Мета проста і зрозуміла — боротьба з тіньовим ринком та мінімізація впливу людського чинника на адміністрування, що збільшить надходження до бюджету та покращить справедливу конкуренцію», — зазначила міністр фінансів Оксана Маркарова, додавши, що система дасть можливість покупцям перевіряти акцизну марку на легальність за допомогою відкритої бази даних. Використання системи «Електронна акцизна марка» також дасть змогу посилити боротьбу із незаконним обігом підакцизних товарів шляхом відстеження руху алкогольних напоїв за допомогою зіставлення інформації із бази даних ДПС про видані марки та зчитані реєстраторами розрахункові операції. Адже, наприклад, упродовж 2019 року з незаконного обігу вилучено алкогольних напоїв вартістю на понад 154 мільйони гривень, хоча зрозуміло, що це крапля у нелегальному морі алкоголю.

Ще одним рішенням уряд визначив чіткий механізм надання статусу учасника бойових дій членам добровольчих формувань, адже досі їм дуже часто доводиться робити це через суд. «Добровольці у надскладний для країни час пішли захищати рідну землю зі зброєю в руках, але досі мали певні складнощі з отриманням статусу учасника бойових дій. Тож тепер буде чіткий механізм, завдяки якому вони можуть отримати цей статус», — сказав після завершення засідання уряду прем’єр та назвав це рішення відновленням справедливості.

Уряд додатково спрямував 2,2 мільярда гривень для виплати заробітних плат вчителям. Зокрема, бюджети міст обласного значення збільшаться на 933 мільйони гривень, районні бюджети — на 588 мільйонів, а бюджети ОТГ — на 712 мільйонів гривень.

Відповідаючи під час брифінгу на запитання, чому попри анонсоване зниження вартості опалення реально за підсумками січня суми у платіжках значно збільшилися, О. Гончарук зазначив, що місцеві органи влади отримали всі необхідні інструменти, тож уряд аналізуватиме, як вони ними скористалися. «Зараз можемо сказати, що в січні порівняно із груднем платіжки з різних причин справді будуть трохи вищі. Ми по всій країні збираємо інформацію, і контролюватимемо, щоб не було несправедливих рішень», — сказав главу уряду та наголосив, що за підсумками лютого платежі будуть менші, оскільки ціни на газ продовжують знижуватися. «У грудні ціна на газ була мінімальна, в січні дещо збільшилася, а в лютому буде найнижча за всю зиму», — зазначив прем’єр і запевнив, що порівняно з минулорічним опалювальним сезоном, у цьому році вона точно буде нижча.