Під час парламентських слухань.                               

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.    

Більше фото тут

Із таким закликом звернувся до учасників парламентських слухань «Організація протиракової боротьби в Україні. Проблеми та шляхи їх вирішення» голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький. «Хто вважає, що трансплантологія дуже важлива, заповніть ось таку анкету і залиште її у себе в паспорті. Ми врятуємо життя багатьох людей», — зазначив він і додав, що це дасть змогу зекономити гроші на трансплантології за кордоном і сприятиме розвитку своєї, української. А заощаджені кошти можуть піти на боротьбу з онкологією. Також Михайло Радуцький поінформував, що на виконання рішення профільного комітету в МОЗ створено міжвідомчу експертну групу, котра займається розробкою проекту Національної програми боротьби з онкологічними захворюваннями. І нагадав, що з 2016 року Україна не мала взагалі програми боротьби з раком.

Голова профільного комітету окреслив те, що має бути обов’язково відображено у цій програмі. «Перше. Чіткий алгоритм надання онкологічної допомоги, на основі якого має бути складено маршрут пацієнта на усіх рівнях медичної допомоги. Друге. Реальна діагностика. Необхідно створити дієву систему онкоскринінгу населення для виявлення найрозповсюдженіших видів раку, врахувавши кращий світовий досвід. Третє. Дооснащення усіх закладів охорони здоров’я, які надають онкологічну допомогу, сучасним обладнанням відповідно до потреби і бюджетним коштом, і за гроші, залучені з інших джерел, зокрема шляхом застосування такого ефективного механізму, як державно-приватне партнерство та концесія. Четверте. Забезпечити хворих на рак ефективним лікуванням, і це завдання держави. Пацієнти та їхні родини не повинні продавати останнє, щоб оплатити лікування. Це пріоритет роботи нашого комітету, і ми працюватимемо для створення законодавчого підґрунтя у цій сфері», — наголосив він. Також Михайло Радуцький звернув увагу на необхідність продовження розбудови системи паліативної медичної допомоги хворим у термінальній стадії хвороби. Держава має забезпечити право важкохворих на догляд, знеболення та максимально легке завершення життя.

Оскільки парламентські слухання відбувалися напередодні Міжнародного дня онкохворої дитини (15 лютого), керівник науково-дослідного відділення дитячої онкології Національного інституту раку МОЗ Григорій Климнюк запросив усіх присутніх відвідати його пацієнтів. «Можете приходити з порожніми руками, тільки віддавайте свою шану мужнім пацієнтам і їхнім мужнім родинам», — закликав він.

А голова Національної асоціації онкологів України, член-кореспондент НАМУ Юрій Думанський звернув увагу на те, що причиною 75% випадків раку є фактори, впливу яких можна запобігти: «Найвагомішими причинами розвитку онкологічних захворювань в Україні, за даними ВООЗ, є куріння тютюну, високе споживання алкоголю, низька фізична активність, ожиріння, інфекційні агенти, канцерогени на виробництві тощо». Також він звернув увагу присутніх на те, що онкологи, а їх сьогодні в Україні майже 1700, при цьому є ще й 500 вакантних посад, повинні лікувати хворих. А держава в особі МОЗ, НСЗУ із залученням засобів масової інформації мають усі зусилля спрямувати на профілактику і розробку скринінгових програм і ранню діагностику раку. «Тільки тоді, через 10—15 років, ми з вами зможемо досягти перших позитивних результатів», — додав Юрій Думанський.

Учасники зібрання говорили й про роль медсестер у боротьбі з раком, необхідність спростування негативних міфів про клінічні дослідження, про підвищення рівня освіти лікарів-онкологів і сімейних лікарів. Вони наголосили, що загалом перелічені під час зустрічі проблеми свідчать про актуальність продовження трансформації системи охорони здоров’я України, зокрема за напрямом «Онкологічні захворювання», для чого необхідно об’єднати зусилля не тільки онкологічних, а й інших закладів охорони здоров’я, наукових установ, галузей фінансів та економіки, науки, освіти, культури, засобів масової інформації, пацієнтської спільноти. Управління системою онкологічної допомоги має максимально використовувати найкращий міжнародний досвід забезпечення якості медичної допомоги та враховувати міжнародні рекомендації у цій сфері.

Загалом парламентські слухання були майданчиком для широкоформатного діалогу й обміну думками щодо винесеного на розгляд питання, а отже, мають стати інструментом формування державної політики, яка повинна забезпечити онкологічним пацієнтам належний доступ до якісних послуг охорони здоров’я та зберегти їх для родини і суспільства, надати їм змогу подолати страшну недугу та повернутися до нормального життя. Адже, за словами президента Національної академії медичних наук України Віталія Цимбалюка, який теж брав участь у зустрічі, «економія на здоров’ї власних громадян закінчується величезною національною катастрофою». 

Наприкінці голова підкомітету з питань профілактики та боротьби з онкологічними захворюваннями профільного комітету Верховної Ради Валерій Зуб звернувся до присутніх із проханням попрацювати над проектом рекомендацій парламентських слухань на тему «Організація протиракової боротьби в Україні. Проблеми та шляхи їх вирішення», які вони отримали. «Повертаючись додому, йдучи на роботу, ще раз перегляньте їх і внесіть пропозиції. Згідно з Регламентом Верховної Ради ми протягом двох тижнів маємо можливість вносити зміни, додавати і зробити ці рекомендації саме такими, які будуть найбільш слушними перш за все для наших пацієнтів. Наша мета — все-таки покращити вітчизняну онкологію», — зазначив Валерій Зуб.