«Конфлікт в Україні та навколо неї є трагедією для всіх, хто постраждав від насильства. Це точка спалаху, катастрофічного прорахунку, і вона залишається постійною загрозою безпеці та стабільності в євроатлантичному регіоні», — йдеться у заяві Мюнхенської конференції з безпеки, оприлюдненій учора. У конференції, яка триває 14—16 лютого, бере участь і Президент України Володимир Зеленський. Як повідомила прес-служба Президента, в межах конференції Володимир Зеленський виступить на окремій сесії, присвяченій Україні, а також проведе двосторонні зустрічі з лідерами іноземних держав.

В оприлюдненій заяві Мюнхенської конференції зазначається, що для припинення збройного конфлікту на Донбасі, покращення перспектив конструктивного діалогу між Україною та Росією, включаючи питання Криму та покращення євроатлантичної безпеки загалом, політичне рішення має вирішальне значення. На думку авторів документа, останні події, зокрема, взаємне звільнення ув’язнених та угода про визначення додаткових пунктів розведення сил; жовтнева домовленість щодо виборів у Донецьку і Луганську та надання спеціального статусу цим регіонам після виборів у разі підтвердження з боку ОБСЄ, що вибори пройшли справедливо та вільно; саміт у Парижі в нормандському форматі, відкрили шлях до прогресу. «Віконце можливостей, яке відкрилося, не можна втрачати», — йдеться у заяві.

Напередодні конференції стало відомо, що на її полях можуть відбутися переговори в нормандському форматі на рівні глав МЗС. Міністр закордонних справ Вадим Пристайко однак зауважив: якщо така зустріч і відбудеться, вона не замінить повноцінний саміт, запланований на квітень.

Тему агресії РФ проти України планує порушити у Мюнхені й виконувач обов’язків помічника держсекретаря США по Європі і Євразії Філіп Рікер. У заяві Держдепу США, оприлюдненій 13 лютого, зокрема йдеться: «Перебуваючи в Мюнхені, посол Рікер проведе двосторонні зустрічі з ключовими союзниками і партнерами для обговорення координації глобальних викликів, включаючи необхідність протидії агресії Росії проти України».

Загалом 56-та Мюнхенська конференція з питань безпеки присвячена темам конфліктів і роззброєння, питанням клімату та охорони здоров’я. За словами багаторічного голови конференції Вольфганга Ішингера (на знімку), «Україна залишається важливим пунктом європейської безпекової політики», повідомляє Укрінформ. 

Організатори також запросили взяти участь у Мюнхенській конференції п’ятого президента України, народного депутата, лідера партії «Європейська солідарність» Петра Порошенка.

Фото з офіційного сайту Мюнхенської конференції з безпеки.