Він, зокрема, побував на свердловині № 217 Опішнянського родовища, де невдовзі видобуватимуть газ і конденсат. Очільник уряду ознайомився з роботою нового сучасного верстата німецького виробництва, який значно прискорює процес буріння свердловин. Саме такими верстатами замінюють морально та фізично застарілі агрегати російського виробництва.

Однак нарощування обсягів видобутку вуглеводнів, яке стане запорукою енергонезалежності нашої держави, потребує не лише технічного переозброєння, а й наведення ладу в галузі, очищення її від багатьох корупційних схем. На цьому прем’єр наголошував під час наради в Полтаві за участі керівників і профільних фахівців галузі. Тим паче що подібні тіньові схеми починаються ще на етапі надання ліцензій, дозволів і погоджень на розробку нафтогазоносних площ, до якого донедавна були причетні й органи представницької влади на місцях. Тож про дивну вибірковість при ухваленні Полтавською облрадою рішень на користь вельми сумнівних приватних структур уже ходять легенди...

Тепер відповідним урядовим рішенням облради позбавлені привілею погоджувати такі дозволи. Водночас на центральному рівні для детінізації згаданої сфери, за словами О. Гончарука, вже вдалося зробити досить багато.

«Ми повністю замінили менеджмент Державної служби геології та надр, — зазначив він. — І я практично щотижня заслуховую звіти нового керівника про те, як удосконалюються та спрощуються відповідні процедури. Ми хочемо, щоб усім компаніям, які видобувають вуглеводні в Україні на прозорих і чесних умовах, працювалося максимально комфортно. Так само мають організовувати роботу з цими компаніями та інвесторами на місцях».

На нараді також було порушено проблему «сплячих» ліцензій. Тобто тих, які раніше отримали, за визначенням прем’єра, окремі зловмисники, користуючись власними службовими повноваженнями чи наближеністю до різношерстих політичних й інших кришувальників подібного тіньового бізнесу. Отримавши свої преференції у вигляді ліцензій і дозволів на певні «масні» площі, вони нічого там не розвідують і не видобувають, а лише чекають слушної нагоди, щоб ті своєрідні перепустки до «підземного раю» вигідно перепродати.

Зрозуміло, що таке вичікування жодної користі державі не приносить, навпаки, позбавляє її чималих сум надходжень до бюджету у вигляді ренти, податків, гальмує створення нових робочих місць тощо. Тож, за словами О. Гончарука, очолюваний ним уряд «робитиме все для того, щоб такі «сплячі» ліцензії повернути державі, а також стимулюватиме інвесторів починати там реальний нафтогазовидобуток. «Саме задля цього нами підготовлений законопроект про стимулювання видобутку, який, сподіваюся, вже найближчим часом буде підтриманий парламентом, — наголосив глава уряду. — Згідно з ним, тим, хто отримав ліцензію й певний час нічого на тій площі не видобуває, все одно доведеться платити податки. А отже, утримувати в себе такі «сплячі» ліцензії стане просто невигідно».

Про надрокористування говорили й у ширшому контексті. Зокрема, про видобуток, нерідко нелегальний, таких корисних копалин, як пісок, глина — це необхідні при будівництві доріг суміші. Зі збільшенням його масштабів, зокрема й на Полтавщині, де реалізується одразу кілька загальнодержавних дорожніх проектів, збільшується й кількість підпільних кар’єрів та всіляких зловживань у цій сфері. Це завдає величезних збитків державі та місцевим громадам і, звісно, наповнює кишені тіньових ділків та їхніх покровителів на всіх рівнях.

На нараді в обласному центрі за участі очільника уряду було презентовано доповнений Інвестиційний атлас надрокористувача України. В ньому відображено понад 100 об’єктів для інвестування коштів і ресурсів, зокрема й дві ділянки для майбутнього видобутку вуглеводнів на Полтавщині.

Полтава.

Фото з сайту  Полтавської ОДА.