Велике подорожчання триває! І хоч, як наголошують експерти, українців нібито попереджали про істотне подорожчання хліба, на початку року за даними статистичного відомства — неочікувано — найбільше подорожчала гречка, яблука та сало. Так, ціни на крупу гречану за січень зросли ще на 2,1% до 28,4 грн за кг, яблука подорожчали на 1,7% до 16,6 грн за кг, сало — на 1,5% до 77,0 грн за кг.

Та не все так погано! Дещо, кажуть, подешевшало. Морква — на 3,9% до 6,2 грн за кг, капуста — на 3,6% до 5,8 грн за кг, картопля — на 2,9% до 13,1 грн за кг. Майже все до борщу. Але без м’яса... Знизилася ціна на яйця — на 1,9 % до 20,7 грн за десяток.

Зазначимо, раніше повідомлялося, що ціни на продукти підростуть до весни. Подорожчати можуть найуживаніші товари, такі як хліб і картопля. Експерти кажуть, що до весни картоплю можуть продавати вже за 20—25 гривень за кілограм. Загалом очікується новий оберт зростання цін на овочі.

При цьому, на відміну від цін, купівельна спроможність українців щороку знижується. А от те, що розвинені країни Європи вже давно позаду нас за цінами на харчові продукти, не додає оптимізму.

Одна з найпопулярніших українських інтернет-платформ, що спеціалізується, зокрема, на працевлаштуванні, підбила підсумки за минулий рік.

Згідно з даними фахівців майданчика, у представників робочих спеціальностей в Україні істотно зросли зарплати. У деяких сферах — порівняно з 2018-м — оклади стали на половину вище. Це стосується насамперед робітничих професій.

«Найбільше зростанням зарплат роботодавці порадували будівельників, логістів, транспортників і домашній персонал. Саме ці сфери можуть похвалитися помітним збільшенням окладів. Охочіше почали платити і претендентам без досвіду роботи.

Якщо позаминулого року в тих, хто тільки починав трудову кар’єру, зарплати в середньому становили 8 000 грн, то вже минулоріч роботодавці платили їм понад 10 тисяч гривень...» — зазначила Марія Абдулліна, керівник рекрутингового напряму інтернет-платформи.

На солідніші оклади серед робочих спеціальностей можуть розраховувати мулярі, штукатури, плиточники і малярі. Очевидно, що будівельний бум у великих містах істотно позначився на затребуваності цих професій. Водіям і монтажникам готові платити в середньому по 15 000 на місяць. Стільки ж няням і автослюсарям. Трохи менше — приблизно 14 000 грн — зварникам.

За даними фахівців з працевлаштування, минулого року на вакансії у Київській області відгукнулися понад 77 млн разів. В Одеській — більш як 22 млн, в Дніпропетровській — понад 19 млн, у Харківській відгук на вакансії перевищив 15 млн, у Львівській — більш як 11 млн, а в Запорізькій — трохи менше 10 млн.

Утім, підвищення зарплат в Україні стало причиною зростання тарифів на водопостачання. Принаймні у Національній комісії з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) це назвали «неістотним подорожчанням на платіжку». Рішення про підвищення тарифів прийняли на засіданні регулятора.

«Основна причина — це заробітна плата в містах. Заробітна плата, яка була в структурі тарифу, становила 5,6 тисячі гривень, нині середньоринкова зарплата — 12 тисяч, у Києві — 16, у Львові — 18. Зростання від 15 до 20 відсотків — це неістотне подорожчання на платіжку», — прокоментувала член НКРЕКП Ольга Бабій.

Не вартість газу чи електрики, не витратні матеріали, не комплектуючі, не реактиви для очищення води, а зарплата... От уже справді, якесь зачароване коло з цією зарплатою.

Підсумовував Віктор БОНДАР.