На знімку: під час круглого столу.

В обласному центрі на круглому столі «Непрямий вплив видобувної галузі на економіку України» обговорили питання налагодження діалогу між громадськими організаціями та видобувними компаніями для вирішення викликів, які стоять перед галуззю.

Як розповів заступник директора департаменту паливно-енергетичного комплексу ЛОДА Михайло Грет, Львівська область продовжує нарощувати видобуток вуглеводнів — нафти, газу й конденсату, попри те, що в Україні ці галузі останнім часом погіршили свої показники.

З ініціативи облдерж-адміністрації було прийнято закон, згідно з яким 5% рентної плати за користування надрами зараховується до місцевих бюджетів, а також почали боротися з негативними схемами — зі «сплячими ліцензіями». Ці кроки значно полегшили процедури для отримання права користування земельними ділянками підприємствами нафтогазового комплексу. Спочатку процес отримання дозволів тривав 760 днів, а після прийняття нового закону — 240.

Під час круглого столу презентували низку ініціатив прозорості видобувних галузей, які дадуть змогу забезпечити сталий розвиток розробки земних надр, а місцевим громадам відчути, наскільки поповняться їхні бюджети від співпраці з видобувними компаніями.

У Львівській області працюють 29 таких компаній, які торік видобули 798 млн метрів кубічних газу і 148 тисяч тонн конденсату. Протягом минулого року до всіх бюджетів сплачено 92 млн грн рентної плати з видобування природного газу, 30 млн грн — із видобування нафти. З них до обласного бюджету надійшло 37 млн грн.

У нафтовій та газовій промисловості області працюють понад 7500 осіб.

«Такі обговорення мають стати майданчиком для налагодження конструктивного діалогу між владою, громадськістю та видобувними компаніями для пошуку ефективних рішень для розвитку галузей», — наголосила менеджер

Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Ірина Куропась.

Фото прес-служби ОДА.