Ярослав Железняк, Сергій Власенко, Олександр Корнієнко, Олена Шуляк, Руслан Стефанчук.
 


Вадим Рабінович,  Ірина Геращенко, Тарас Батенко, Олег Кулініч. 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА. 

Більше фото тут 

Погоджувальна рада

В українського парламенту на нинішній пленарний тиждень амбітні плани — розглянути законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення, обговорення якого в другому читанні розпочато минулого пленарного тижня, заслухати звіт уряду та інформацію профільного міністра щодо ситуації з поширенням у світі коронавірусу. Парламент уже розглянув 216 правок до законопроекту про ринок землі із понад чотирьох тисяч поданих.

Більше поваги і конструктиву

На початку Погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і груп Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков висловив сподівання, що робота парламенту буде більш злагодженою, і у сесійній залі буде більше поваги один до одного.

«Важливо, щоб Верховна Рада демонструвала те, що вона вміє, може працювати консолідовано, зважено, враховуючи інтереси всіх: і своїх колег по парламенту, і своїх виборців, і навіть своїх опонентів. Цьому теж треба навчитися, і сподіваюсь, що це буде одним з надбань, які з’являться у Верховній Раді дев’ятого скликання», — зазначив Дмитро Разумков.

Глава парламенту наголосив на потребі чути думки людей із різних регіонів, адже їм іноді незрозуміла поведінка народних депутатів у сесійній залі — коли вони часом займаються своїми справами, п’ють каву чи занурені у телефони. Дмитро Разумков закликав депутатів працювати на користь держави так, щоб у людей не виникало подібних запитань.

У п’ятницю, 21 лютого, Верховна Рада планує заслухати звіт уряду. Дмитро Разумков повідомив, що до парламенту вже надійшов звіт уряду. За його словами, найближчим часом його буде опубліковано на офіційному сайті парламенту. Фракція «Опозиційна платформа — За життя» запропонувала відкласти заслуховування урядового звіту до 6 березня, однак ця пропозиція не була підтримана Погоджувальною радою.

Глава парламенту нагадав, що за процедурою урядовий звіт спочатку мають розглядати парламентські комітети. Дмитро Разумков запропонував зробити це на засіданнях комітетів у середу, 19 лютого, а у п’ятницю, 21 лютого, заслухати прем’єра замість «Години запитань до уряду». Голова Верховної Ради запропонував надати 20 хвилин на виступ Прем’єр-міністра України та 40 хвилин на запитання та відповіді народних депутатів. При цьому глава парламенту наголосив: оскільки Програму уряду затверджено, визнати роботу уряду задовільною чи незадовільною Верховна Рада зараз не може. «В уряду є імунітет на рік», — сказав Дмитро Разумков.

У п’ятницю депутати також планують заслухати інформацію міністра охорони здоров’я Зоряни Скалецької у зв’язку із ситуацією з коронавірусом. Пропонується відвести 20 хвилин на доповідь міністра і 20 хвилин на запитання-відповіді, замість «Різного».

Дмитро Разумков також закликав доопрацювати законодавчі зміни щодо звітів народних депутатів про їхні витрати на транспорт.

План законопроектних робіт виходить на фінішну пряму

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук поінформував, що в парламенті завершується робота над Планом законопроектних робіт. За його словами, Комітет із питань правової політики увів усі пропозиції, які надішли від народних депутатів, до порівняльної таблиці. У цьому плані є три блоки. Перший — фундаментальні законопроекти, які мають напрацювати Верховна Рада, Президент і Кабінет Міністрів як суб’єкти законодавчої ініціативи. У першому розділі — 309 законопроектних ініціатив, зокрема, зміни до Конституції, кодекси, закони, розробка яких передбачена Конституцією, міжнародні конвенції й угоди, які Україна має ратифікувати. Другий блок — урядові законопроекти, третій — перелік змін до чинних законодавчих актів.

Окрім того, як поінформував Р. Стефанчук, буде зроблено офіційний переклад основоположних актів, прийнятих Верховною Радою, англійською мовою, щоб сприяти залученню іноземних інвестицій.

Перший заступник глави парламенту також повідомив, що робоча група з питань народовладдя вже вийшла на фінальну версію законопроекту про Всеукраїнський референдум. Це перший законопроект із пакета законопроектів про народовладдя. При цьому Р. Стефанчук відзначив, що це — унікальний приклад, коли до опрацювання законопроекту долучилися представники громадських організацій, провідних наукових інституцій.

Планується також провести круглий стіл для обговорення законопроекту про Всеукраїнський референдум.

Щодо законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення, Р. Стефанчук наголосив, що йдеться не про розпродаж, а про ринок землі, про земельну реформу.

Дискусія, а не теплі ванни

Заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк застерегла, щоб парламентські слухання, які проходять у Верховній Раді з ініціативи профільних комітетів, не перетворювалися на «теплі ванни», коли хвалять один одного. Щоб на слуханнях були присутні представники уряду, профільні міністри — і не лише п’ять хвилин на початку, а увесь час, були почуті представники громадських організацій, профспілок, зроблено певні висновки. О. Кондратюк запропонувала створити робочу групу для доопрацювання законопроекту про медіа, який викликає серйозну дискусію і багато запитань, щоб до сесійної зали було винесено злагоджений законопроект. «Хотіла би наголосити на неоднозначності медійного закону, який викликає деякі збурення, і попросила створити робочу групу. А якщо є потреба — можу від керівництва Верховної Ради теж брати участь у таких засіданнях, спокійно обговорити, зняти напруження і винести нормальний законопроект у зал», — сказала О. Кондратюк.

Натомість голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що «ніякого напруження щодо закону про медіа немає», а є напруження з «башт Кремля». «Триває конструктивна і плідна дискусія стосовно цього законопроекту», — наголосив О. Ткаченко.

Прискорити темп у рамках Регламенту

Фракція «Слуга народу» закликала колег по парламенту інтенсивніше працювати над законопроектом про ринок землі, щоб швидше його розглянути і перейти до розгляду інших питань.

Заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко звернувся до колег по парламенту з проханням рухатися дещо інтенсивніше, залишаючись у межах регламенту. «Тому що Верховна Рада — це законодавчий орган, і у нас дуже багато роботи», — сказав О. Корнієнко.

«Ми звертаємося до політичної відповідальності всіх колег по парламенту, можливо, до політичної совісті, щоб ми знайшли спосіб, як ми можемо розглянути цей закон швидше, щоб ми далі могли просуватися по порядку денному», — додав він.

На парад до... Москви?

Під час виступів від фракцій співголова депутатської фракції «Опозиційна платформа — За життя» Вадим Рабінович заявив, що уряд, порушивши строки подання звіту до Верховної Ради, є нелегітимним і повинен бути відправлений у відставку.

«Згідно із законом про Регламент — ст. 228 — Кабінет Міністрів країни повинен протягом 45 днів після закінчення календарного року подати звіт про виконання програми діяльності уряду — цього не зроблено. А це означає, що уряд, який порушує закон, є нелегітимним і повинен бути відправлений у відставку», — сказав В. Рабінович. Він вимагав заслухати звіт Кабміну не в п’ятницю, а скликати позачергове засідання. «Цього вимагає закон і катастрофічна ситуація в Україні», — сказав він. В. Рабінович також нагадав статтю 228 Регламенту, в якій сказано, що письмовий звіт уряду роздається депутатам не пізніше, ніж за 15 днів до його розгляду на пленарному засіданні парламенту.

Голова Верховної Ради поставив на голосування дві пропозиції: заслухати звіт уряду 21 лютого чи 6 березня (на чому наполягала фракція «ОПЗЖ»), однак зрештою було підтримано пропозицію Д. Разумкова — 21 лютого.

В. Рабінович також запропонував, щоб... Україна взяла участь у Параді Перемоги в Москві на 9 травня.

Цю ініціативу співголова депутатської фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко назвала «провокацією», оскільки Росія є агресором, і у московському параді братимуть участь військові підрозділи, що воюють на Донбасі. І. Геращенко натомість запропонувала скликати позачергове засідання парламенту, щоб ухвалити на ньому Заяву Верховної Ради стосовно шостої річниці подій на Майдані та анексії Криму. Парламентарій нагадала позицію «ЄС» щодо ринку землі: «Європейська солідарність» за ринок землі. Але ми категорично проти базару, розбазарювання і дерибану, який намагаються влаштувати».

Потрібна чітка стратегія

Сергій Власенко («Батьківщина») висловив думку, що в української влади немає чіткої стратегії щодо повернення Донбасу та Криму. Він висловив зауваження фракції до законопроекту щодо запровадження ринку землі. С. Власенко нагадав позицію його політсили: «Батьківщина» вимагає проведення референдуму. І якщо українці на референдумі скажуть «так» (хоча сьогодні, за опитуваннями, майже 70% українців виступають проти ринку землі), оскільки за Конституцією власником землі є український народ, тоді мають створити земельний банк і продавати землю фермерам, а не іноземцям.

Заступник голови фракції «Голос» Ярослав Железняк повідомив, що «Голос» підготував власний план щодо повернення і реінтеграції окупованих Криму і Донбасу.

Співголова депутатської групи «За майбутнє» Тарас Батенко висловив думку, що урядові прогнози щодо зростання ВВП — нереалістичні, за його словами, у січні держбюджет недоотримав майже 14 млрд грн. «І уряд має про це прозвітувати і надати прогноз, понести відповідальність», — сказав народний депутат.

Голова ДГ «Довіра» Олег Кулініч звернув увагу на те, що у селян є серйозні побоювання, що в разі запровадження ринку землі вони втратять право на субсидію, продавши свій земельний пай. Адже тоді пенсіонер із пенсією у дві тисячі гривень, якщо продасть свою землю, витратить усі отримані кошти на сплату житлово-комунальних послуг. «При розрахунку субсидій не повинні враховуватися доходи від продажу землі», — вважає депутат.

Під час виступів від комітетів, зокрема, голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко закликав опозицію зняти більшість своїх правок до законопроекту про обіг землі, зауваживши, що через розгляд поправок до законопроекту про ринок землі Верховна Рада не може ухвалити постанову щодо відзначення річниці Революції Гідності, а також ще п’ять законів, на яких наполягає комітет.

Голова Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець поінформував, що невдовзі відбудуться форум і парламентські слухання щодо тимчасово окупованого Криму.

Заступник голови Комітету з питань антикорупційної політики Галина Янченко наголосила на потребі невідкладно ухвалити законопроект про врегулювання порядку е-декларування.

Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький закликав парламент ухвалити законопроекти щодо закупівлі ліків через міжнародні організації, щоб не залишити хворих без ліків.