Сьогодні вранці під вогневим прикриттям збройні формування Російської Федерації атакували позиції підрозділів Об’єднаних сил поблизу населених пунктів Новотошківське, Оріхове, Кримське, Хутір Вільний і зробили спробу просування через лінію розмежування. Унаслідок ворожих обстрілів українські захисники зазнали втрат. Про це повідомила прес-служба операції Об’єднаних сил. За інформацією з різних джерел, «спалах активності» розпочався о 5-й ранку. А пополудні, за підсумками засідання РНБО (на знімку), яке екстрено скликав Президент України, Володимир Зеленський і начальник Генштабу ЗСУ Руслан Хомчак запевнили — ситуація під контролем.

Виступаючи на брифінгу, Президент позитивно оцінив адекватну і «сильну відповідь» наших Збройних Сил на провокаційні дії противника. І висловив упевненість, що ця провокація не змінить курс. «Курс на те, що ми впевнено наближаємося до припинення війни й до миру», — конкретизував Володимир Зеленський.

Зі свого боку Руслан Хомчак вважає спробу наступу російських військових формувань у районі Золотого не провокацією, а демонстрацією, присвяченою п’ятій річниці дебальцевських подій. Мовляв, бойовики хотіли захопити спостережні пости ОС, щоб показати своєму керівництву й населенню з пропагандистською метою свою військову перемогу...

Начальник Генштабу також озвучив хронологію демонстраційної атаки противника: «Після 5-ї ранку незаконні збройні формування ОРДЛО відкрили артилерійський вогонь з усіх систем по позиціях 72-ї і 93-ї окремих механізованих бригад. Також застосовували і калібр 152 мм. Приблизно о 05:15 штурмові групи зробили спробу атакувати з трьох напрямків спостережні пости цих бригад на відрізку від Новотошківського до Жолобка. Силами підрозділів цих двох бригад напад штурмових груп було відбито — і зав’язався бій, здебільшого, на спостережному посту «Баня» 72-ї  ОМБр.

Ми дали адекватну відповідь з усього озброєння, яке було необхідно застосувати. Перед тим із того спостережного пункту дали команду людям відійти, тому що довелося  в той бік вести вогонь — зокрема й артилерії. Станом на цей момент (12:40) усі наші позиції перебувають під контролем наших військ.

Приблизно з 10-ї години противник запросив режим «тиші», тому що їм необхідно було забрати їхніх убитих і поранених.

Наші втрати після цих зіткнень: один військовослужбовець загинув, троє поранених і двоє контужених. Пораненим і контуженим надають допомогу в лікувальних закладах. Нині працює Спільний центр з координації та контролю, щоб ми могли забрати нашого загиблого, а противник — своїх. За нашими даними, втрати противника підтверджено: четверо загинули, шістьох поранено.

Нині ситуація стабільна, вогонь припинився».

При цьому Хомчак закликав не розганяти «зраду», що розпочалася якась незрозуміла війна», і не пов’язувати ранковий бій 18 лютого з темою розведення сил і засобів, зокрема, у Золотому.

За його словами, із трьох ділянок розведення провокації зафіксовано тільки в Петрівському, а зіткнення на лінії розмежування загалом бувають досить регулярно.

Однак військові експерти стверджують, що таких широкомасштабних бойових дій на фронті не було давно.

***

Україна інформує про ситуацію на Донбасі всіх своїх міжнародних партнерів. «Увесь світ знає, що відбувається в нас сьогодні», — запевнив Секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу після засідання Радбезу у вівторок.

Представництво України в ЄС поінформувало Євросоюз про новий напад РФ на Донбасі, закликавши партнерів до рішучої реакції. Про це написав у Твіттері представник України при ЄС Микола Точицький.

Подробиці

Збройні формування Російської Федерації здійснили обстріли підрозділів Об’єднаних сил поблизу населених пунктів Новотошківське, Оріхове, Кримське, Попасна та Хутір Вільний. При цьому російські окупанти активно використовували озброєння, заборонене Мінськими угодами. Російські окупанти застосовували артилерійські системи великого калібру, зокрема ствольну артилерію калібру 152 мм, калібру 122 мм. До того ж загарбники атакували позиції наших захисників із мінометів калібру 120 мм та 82 мм. Також противник вів вогонь із гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів. Крім того, у районі Новотошківського російські окупанти здійснили 56 пострілів по наших позиціях з танку. Також у районі бойового зіткнення диверсійно-розвідувальні групи противника проводили штурмові дії.

Підрозділи Об’єднаних сил дали адекватну вогневу відповідь збройним формуванням Російської Федерації та утримали повний контроль над ситуацією. Позиції українських захисників не втрачено. 

Офіцер прес-центру операції Об’єднаних сил Віталій ПАНЧИШИН.

Фото з сайту: president.gov.ua