Про це під час ефіру програми «Свобода слова» на ICTV заявив міністр закордонних справ Вадим Пристайко. «Що стосується миротворчої місії. Дійсно, кожен раз, коли ми говоримо в «нормандській четвірці», є це питання. Від’їжджаю завтра (18 лютого. — Ред.) в Нью-Йорк для того, щоб говорити з Генеральним секретарем і виступити перед Генеральною асамблеєю ООН. Зокрема, щоб нагадати про це питання: наскільки можлива ця операцію? І не так, як пропонує РФ — на лінії дотику, а на всій території України», — сказав В. Пристайко.

Вадим Пристайко повідомив, що під час наступної зустрічі «нормандської четвірки», яку Київ хотів би провести в квітні, пріоритетним буде питання контролю над україно-російським кордоном. Міністр повідомив, що на саміті в Парижі Україна запропонувала створити спеціальну робочу групу, яка зайнялася б питанням передачі кордону під повний контроль України. «Станом на сьогодні таку групу ще не створено», — поінформував Пристайко. На запитання ведучого: «Хто має контролювати україно-російський кордон?» Пристайко відповів, що для України принципово: з українського боку кордон мають контролювати українські прикордонники. Водночас він нагадав про ще один, менш «ідеальний», варіант, про який домовилися під час Мінська-1: вздовж українсько-російського офіційного кордону створити коридор безпеки під контролем ОБСЄ. Хоча, за словами міністра, нині більше розмов точиться навколо того, що контроль можна забезпечити миротворчими силами або спільними патрулями. «Наскільки це життєва конструкція — є темою обговорення, яке ведеться прямо зараз», — сказав міністр. Також серед нагальних питань він виокремив обмін полоненими та допуск представників Червоного Хреста на не підконтрольну Україні територію.

Цікавило і ставлення міністра до так званого плану «12 кроків», оприлюдненого під час Мюнхенської конференції з безпеки, який викликав хвилю обговорення й обурення в Україні. «Ми дійсно вважаємо, що цей «продукт» не враховує багато, що є на місці. Він не враховує той розвиток, який бачить собі Україна. Точно не враховує міжнародне право, яке вимагає від Росії просто залишити українську територію, віддати Крим», — зазначив глава МЗС.

«Є люди, які щиро хочуть допомогти, і пропонують свої плани, є ті, хто виконує певне політичне замовлення. Якщо вибирати між цими двома крайностями, то цей план 12-ти — посередині, але ближче до політичного замовлення», — сказав він.