Коли у 2015 році Руслан Пилипчук (на знімку) був обраний міським головою Березного, йому не давали спокою дві найгостріші проблеми міста: нестача місць у дитсадках для малечі та зношені очисні споруди.

Були й інші проблеми, але їх поступово розв’язували: деякі за кошти місцевого бюджету, деякі завдяки участі у різних грантах, конкурсах проектів громад тощо. Адже на той час остання допомога Березному з області була у 2010 році, коли будували станцію знезалізнення води: тоді з обласного бюджету виділили півмільйона гривень, решту — мільйон гривень — вклало в будівництво місто.

Про згадані дві гострі проблеми міському голові постійно нагадували батьки, які просили місць у дитсадку, а також часті приписи екологічних контролюючих служб про те, що очисні споруди не справляються зі своїми функціями. Тож як людина військова (підполковник запасу) Руслан Пилипчук разом з депутатами почали поступово розв’язувати їх: спочатку написали проекти і подали їх на конкурс у Рівненську ОДА. На щастя, обидва були відібрані членами конкурсної комісії і спрямовані у Державний фонд регіонального розвитку, де їх теж схвалили.

Є варіанти збільшення місць у дитсадках

За Союзу у Березному було шість дитсадків. Але після чорнобильських подій батькам було фінансово вигідніше утримувати дітей удома. Тож Руслан Пилипчук у 2015-му застав фактично два з половиною дитсадка.

— Як це два з половиною? — перепитую.

— Я не помилився. У нас у місті функціонують два повноцінні дитсадки, де по 350 дітей, і дитсадок «Веселка», який розміщений в одному приміщенні зі спортивним ліцеєм, тому може прийняти лише 150 дітей, — пояснює Руслан Пилипчук. — У майбутньому плануємо «переселити» спортліцей до лісотехнічного коледжу і тоді можна буде у цьому приміщенні удвічі збільшити кількість груп «Веселки». Але це лише частково дало б змогу розв’язати проблему з місцями в дитсадку. Тож будівництво ще одного дитсадка все одно було конче необхідне.

За кошти міського бюджету (а це 240 тисяч гривень) у 2015 році замовили проектно-кошторисну документацію, торік коригували її — ще 80 тисяч гривень. Доки проект проходив конкурс і всі необхідні процедури для фінансування з ДФРР (а це був 2017 рік), почали будівництво дитсадка, витратили 500 тисяч гривень з міського бюджету. А з 2018-го почалося фінансування об’єкта з Державного фонду регіонального розвитку. Ми теж підключилися — загалом на новий сучасний дитсадок на 150 місць за 2018—2020 роки на умовах співфінансування з міського бюджету пішло 7,5 мільйона гривень.

Ми побували на будові. Дитсадок справді гарний, тут буде комфортно малечі. Фасад виконаний у синьо-жовтих національних кольорах. Його готовність — понад 60 відсотків. Оскільки побудована і діє котельня, то в корпуси пустили тепло, а будівельники проводять внутрішні опоряджувальні роботи, а деякі з них упорядковують територію.

Нові очисні запустять до кінця року

Очисні споруди у Березному введені в дію сорок років тому, коли запускали льонозавод . Підприємства ось уже з три десятки років нема, та й очисні не помолодшали: тож екологічні служби скеровували у міську раду припис за приписом. Загалом у Березному ще й понад 30 кілометрів каналізаційних мереж.

— За кошти міста — 110 тисяч гривень — у 2016-му виготовили проектно-кошторисну документацію на будівництво очисних споруд. А в лютому цього ж року спрямували проект на конкурс в РОДА, він пройшов відбір. І в 2017 році отримали перший транш з Державного фонду регіонального розвитку — 9,8 мільйона гривень. Ми додали ще мільйон. А загалом на очисні споруди за період з 2017 по 2020 рік на умовах співфінансування з міського бюджету пішло 6,5 мільйона гривень. До кінця року плануємо запустити технологію, — каже міський голова Березного Руслан Пилипчук. Він розповів, що брати участь у конкурсах проектів дуже вигідно, бо завдяки участі тільки в ПРООНівських конкурсах вдалося утеплити дитсадки, замінити вуличне освітлення на енергозберігаюче тощо.

Рівненська область.

Фото автора.