Представники Анкари на них настійно вимагали відведення сирійських урядових військ, підтримуваних Москвою, із зони деескалації в Ідлібі. А також припинення воєнних операцій проти бійців поміркованої сирійської опозиції, які допомагають Туреччині наводити порядок у прикордонному районі з метою повернення до своїх домівок численних біженців.

Росія запропонувала своїм союзникам з урегулювання сирійського питання нові кордони зони безпеки в Ідлібі, які позначали в штабі російської армії на прохання Башара Асада. Турецька делегація не погодилася із цією пропозицією.

«Туреччина не задоволена підсумками переговорів з Росією стосовно ситуації в сирійській зоні Ідліб. Ми не прийняли карту кордонів зони деескалації, запропоновану Москвою», — заявив у вівторок журналістам прес-секретар турецького президента Ібрагім Калин. «У нас немає мети захопити нафту чи території. Ми прагнемо захистити мирних мешканців і стабільність у регіоні… Для захисту жителів наші військові та бронетехніка будуть, як і раніше, спрямовуватимуться в Ідліб», — висловив думку офіційної Анкари Ібрагім Калин. Він зазначив, що Туреччина не хоче погіршувати відносини з Росією, але вимагає припинити атаки з боку військ режиму Башара Асада на свої спостережні пости в Ідлібі.

За перебігом переговорів у Москві з пильною увагою стежили в Анкарі. Їх невтішні підсумки президент Туреччини Реджеп Ердоган обговорив з делегатами від Партії справедливості й розвитку, головою якої він залишається.

Після тригодинного засідання прес-секретар Партії справедливості й розвитку Омер Челік вийшов до журналістів і повідомив про провал переговорів у Москві. Телеканал TRT Turk передає, що Челік зазначив: Туреччина поінформувала Росію про те, що почне необхідну підготовку на випадок, якщо режим Башара Асада не виконає вимогу Анкари відступити до меж, зайнятих раніше. «Протягом двох днів велися переговори, в ході яких Туреччина висловила свою позицію. Ми відкрито сказали російській стороні, що ведемо необхідну підготовку на випадок, якщо режим не відступить до кордонів, що їх займав раніше. Це необхідна, з точки зору відвернення гуманітарної катастрофи, позиція. Про це було заявлено російській стороні. Коли делегація повернеться, буде представлено докладнішу доповідь про хід переговорів», — повідомив він.

Ця рішучість Ердогана спричинила паніку в лавах військових підрозділів «Сирійських демократичних сил», у складі яких, за твердженням Анкари, переважно бойовики Робітничої партії Курдистану (РПК), оголошеної Туреччиною терористичною організацією, яка прикривається в Сирії під назвами PYD і YPG. Саме на них розраховує режим Башара Асада в організації наступу на турецькі позиції в Ідлібі. Як поінформувало у вівторок агентство «Анадолу» з посиланням на міністерство національної оборони, ще три бойовики терористичної організації PПK і її сирійського крила YPG здалися турецьким військовим на кордоні із Сирією.