Олександр Качура, Максим Гузенко.
 


Юрій Павленко (у центрі).

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут 

Зранку в сесійній залі зареєструвалися 283 народні депутати. Перед тим, як продовжити розгляд у другому читанні проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» (№ 2178-10), народні депутати виступили із заявами та оголошеннями.

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк, нагадавши, що цими днями виповнюється річниця подій на Майдані, які стали вирішальним та трагічним епізодом Революції Гідності, наголосила: «Всі, хто був учасником Майдану, має свої спогади. Люди згадують про десятки вбитих, безліч поранених. Багато родин втратили своїх рідних, близьких і найдорожчих у світі людей. Особливо болить за наймолодших із Небесної Сотні -це Назарій Войтович, Устим Голоднюк, Дмитро Максимов, Роман Гурик, яким було від 17 до 20 років».

Олена Кондратюк зауважила також, що у попередньої влади було вдосталь часу, щоб притягнути до відповідальності всіх причетних, але вона не впоралася з цим завданням, і це — гірка правда. «Ми також не дочекалися появи повноцінного меморіального комплексу Майдану, який би гідно вшановував пам’ять Героїв Майдану. Але це також уже борг нової влади перед Небесною Сотнею, бо якби Майдан тоді не переміг, більшості присутніх не було би тут і у владних кабінетах», — сказала вона, додавши, що розслідування всіх справ має бути завершено і винуватці мають постати перед судом. «Подальше зволікання в цьому питанні не допустиме», — констатувала заступник глави парламенту.

Крім того, Олена Кондратюк переконана, що на керівній посаді ДБР не може працювати адвокат, який захищав Януковича. І не лише через можливий конфлікт інтересів, а й навіть із моральної точки зору та з поваги до пам’яті Героїв Небесної Сотні та їхніх родин. «Це призначення дискредитує владу та подальше розслідування справ Майдану, за яке тепер відповідальний цей орган», — наголосила політик. У цьому контексті вона підтримала ініціативу інших колег щодо проведення позачергового засідання Верховної Ради України, на якому треба ухвалити спеціальну заяву щодо шостої річниці Революції Гідності та послухати звіт про стан розслідування злочинів проти Майдану. А ще Олена Кондратюк нагадала останні слова 20-річного Устима Голоднюка: «Небо падає».

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні і Революції Гідності.

Народний депутат від «Європейської солідарності» Володимир В’ятрович, зауваживши, що важливо пам’ятати про Революцію Гідності, бо вона є гарантом незворотності демократичного розвитку нашої країни і проєвропейського напрямку, наголосив, що саме тому цю пам’ять так завзято атакує Росія протягом шести років. Нині, наголосив депутат, до інформаційних атак проти Майдану, Революції Гідності долучилися проросійські медіа в Україні, які поширюють інформацію, що дискредитує Майдан і Революцію Гідності, представляючи їх як переворот. «Але треба розуміти, що це стало можливим через позицію керівництва держави», — сказав народний депутат, додавши, що призначення адвоката Януковича заступником голови ДБР — це не лише наруга над родичами загиблих, а і сприяння до розвороту в оцінці Майдану в догоду Росії.

«Очевидно, що саме в такій ситуації, саме цього тижня, нам украй потрібне ухвалення заяви парламенту, в якій би було надано чітку оцінку Майдану, Революції Гідності», — зауважив В. В’ятрович, закликавши керівництво парламенту скликати позачергове засідання для ухвалення цієї заяви.

«Переконаний, що така заява потрібна для того, щоб продемонструвати українському суспільству, що для нинішнього парламенту, для України в цілому є важливі ті цінності, за які загинули Герої Небесної Сотні», — констатував депутат.

Ще одна хвилина мовчання була оголошена на прохання Сергія Шахова (група «Довіра»), який, акцентувавши увагу на загостренні ситуації на сході, в результаті чого загинув український боєць, а декілька було поранено, запропонував вшанувати пам’ять усіх загиблих «у цій гібридній війні». Водночас депутат порушив ще глибшу проблему. Мовляв, сьогодні люди не можуть виїхати з «сірої зони», бо вісім місяців не виплачується заробітна плата. «Загинув один військовий, чотири отримали поранення. А скільки померло цивільних, у т. ч. від серцевого нападу, скільки отримало психологічну травму і як вони лікуватимуться?» — поцікавився він.

Народний депутат Ніна Южаніна («Європейська солідарність»), наголосивши, що під Офісом Президента відбувається мітинг представників мікробізнесу, які виступають за скасування шкідливих законів, заявила: «За час від 20 вересня 2019 року до сьогодні, після прийняття шкідливих для мікробізнесу законів, минуло багато часу. Проте ніхто не пояснив користь від прийняття цих законів».

Депутат закликала всіх доєднатися до акції і зробити правильні кроки — у найближчі дні розглянути законопроекти      № 2644, № 2645, підписані народними депутатами з різних фракцій, і виправити помилку. А в подальшому закликала працювати над тим, щоб сприяти розвитку мікробізнесу, надавши додаткові інструменти для того, щоб кількість цих людей значно збільшилася.

Розгляд законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» народні депутати розпочали з голосування за 483-тю поправку, яка не була підтримана, як і решта інших.

Водночас народний депутат Костянтин Бондарєв («Батьківщина»), представляючи свою поправку, зауважив: «Сьогодні не відбувається дискусія, а відбувається суто технічне несприйняття думки опозиції. Я багато разів стверджував, що нині недоцільно приймати цей законопроект». Крім того, депутат зауважив, що подаючи поправки, обранці намагаються захистити людей, щоб їх не ошукали, а країна не впала в кризу від шахрайства.
Олександр Качура («Слуга народу»), відкидаючи всі звинувачення, провів паралель із президентом США Лінкольном, який увійшов в історію, скасувавши рабство. «Тоді казали, що це погано і що Лінкольн убиває свій рейтинг.

Але йому це вдалося і він увійшов в історію. Отак і нам удасться провести закон про відкриття прозорого ринку землі, надати право громадянам України володіти та розпоряджатися нею».

Із днем народження цього дня вітали представника фракції «Слуга народу» Едуарда Прощука.

Дослівно

Заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк: «Минуло шість років, проте родини Героїв Небесної Сотні так і не отримали найголовнішого — відчуття справедливості. Справедливого і невідворотного покарання для виконавців та замовників злочину проти Майдану, на який пішов режим Януковича».