Ніжинському програмісту Олександру Зяліку акціонерне товариство «Чернігівобленерго» нарахувало борг — лише 293 грн. І... відрізало його будинок від електропостачання. Розрахунок був простий: переляканий споживач швиденько платить борг та ще добрячу суму за підключення. Але не на того напали: 35-річний чоловік подався до суду.

І переміг. Хоча для цього йому довелося рік і місяць прожити без світла. При тому, що газової плити в домі нема, а його робота пов’язана з Інтернетом, тобто зі щоденним використанням електроенергії.

«Чернігівобленерго», звісно, не визнавало свою вину і навіть у судових засіданнях, які спершу відбувалися в Ніжинському міськрайонному суді, кілька разів змінювало суму заборгованості, яка начебто була у позивача. Він натомість демонстрував суду квитанції про оплату. Енергетики відрізали струм, коли господаря вдома не було, тож і не бачили цих документів.

Суд першої інстанції, як свідчить Єдиний державний реєстр судових рішень, визнав відключення незаконним та ухвалив, що ПАТ «Чернігівобленерго» має відшкодувати позивачу 30 тис. грн моральної шкоди. Але, де це бачено, щоб монополіст здався — в апеляційний суд пішло заперечення. І ось нещодавно апеляційний суд Чернігівської області виніс свою ухвалу: дії ПАТ «Чернігівобленерго» не тільки визнано незаконними, а й суму, яку треба сплатити Олександру Зяліку, підвищено до 100 тис. грн. Нині, як свідчить сайт «Судова влада», апеляцію до вищого суду монополістом не подано.