Ще не вщух скандал, ініційований облгазами сумнозвісної групи РГК, які, нагадаємо, починаючи з осені 2018-го вирішили поповнювати свої статки за рахунок споживачів, безбожно приписуючи їм «морозні» коефіцієнти, як визріла нова ідея. Прикро, що до цього доклала руку і Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Так от, пояснюючи новації переходом на нові правила господарювання, названі для багатьох лякаючим своєю іноземністю словом «анбандлинг», що означає цілком зрозумілі й земні речі, а саме: внутрішня корпоративна реорганізація для розділення видів бізнесу: видобутку, постачання, транспортування. Держрегулятор вирішив, по-перше, виділити окремим платежем послугу з транспортування, по-друге, запевнив, що вартість послуг доставки газу розраховуватиметься індивідуально для кожного клієнта. Розмір плати залежатиме від обсягів споживання. За основу, мовляв, братиметься обсяг споживання газу протягом «газового року». Газовий рік — це проміжок часу з 1 жовтня по 30 вересня. Щомісячний платіж за доставку газу розраховується так: сума кубів газу, спожитого за газовий рік, множиться на тариф на доставку. Результат ділиться на 12 рівних платежів, які виплачуються щомісячно протягом року. 

Споживачі можуть платити за доставку одним платежем за квартал чи півроку. Таким чином вони зменшать свої витрати на комісії при проведенні платежів. Це актуально для споживачів з газовою плитою або плитою і колонкою, які споживають мало газу. Зате для тих, хто використовує багато газу, — свої переваги. Споживачі, які використовують велику частину газу взимку, зможуть знизити навантаження на сімейний бюджет.

Жертвою норми оплати за попередній газовий рік стали споживачі, які не тільки не подавали дані лічильника, а й не споживали газ або взагалі тільки-но заселилися в новобудови, тобто споживати газ почали, але фізичних показань за так званий минулий газовий рік, до якого НКРЕКП прив’язала тарифоутворення, у них не могло бути апріорі.

Не таємниця, що й таким споживачам виставили рахунки за доставку газу.

Інша ситуація. Уявіть, як почуваються люди, що у далекі вже роки власним коштом, ціною надзвичайних зусиль, на тлі дефіциту на все діставали труби, інші комплектуючі, оплачували їх прокладення, сьогодні раптом отримують рахунки за розподіл. Некомфортно вони себе почувають, щоб не сказати більш грубо і нецензурно.

Свідченням є відкритий лист «...до депутатів Верховної Ради, районної та обласної рад, керівників держави», що надійшов днями на адресу «Голосу України».

У ньому про те, що жителі села Кувечичі Чернігівського району Чернігівської області отримали рахунки за доставку газу від АТ «Чернігівгаз»... І що?

А те, що селяни обурені! Їм обіцяли, що «ціна за транспортування, нібито, не зміниться, буде такою, як і раніше. Насправді ж коефіцієнт за транспортування, доставку (розподіл) був 0,7530, а став — 1,068. Раніше щомісячно платили за фактично використаний газ, нині вигадали плату за показниками минулого року... Мало того, зобов’язують платити до 20 числа поточного місяця (послуга не надана, але плати) і погрожують штрафами...».

І хоч мешканці села пишуть, що відмовилися від використання газу для опалення осель, вкотре вже затягнувши пояси, придбали твердопаливні котли та встановили їх паралельно з газовими, а газ використовують лише для приготування їжі, тепер повинні ще й платити за доставку невиправдано високу та необґрунтовану ціну.

Далі цитуємо: «...у тяжкі 90-ті власним коштом побудували: 9700 м газогону високого тиску, 2235 м — середнього тиску, 7854 м — низького тиску, газорозподільну станцію, дві станції катодного захисту, дві газорозподільні станції низького тиску. Усе це безоплатно передано на баланс АТ «Чернігівгаз». Ми не проти платити за обслуговування газогонів за фактично використаний газ, але не за трубу...», —підсумовують обурені селяни.

Олексій Кучеренко, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг:

«Треба з’ясувати: чиї газові мережі! Зробити повну ревізію... Саме з цього повинна була починати Нацкомісія, а не виставляти людям захмарні рахунки. Справедливо обурюються, мовляв, ми будували... за свій кошт, якщо це їхнє майно, то, безумовно, вони (газівники. — Ред.) мають платити громадам за використання цього майна. Отже, потрібен повний аудит газових мереж: в якому вони стані, куди поділися гроші інвестиційних програм...».

«Газівники радять тим, хто тривалий час не використовує газ, від’єднатися від мережі. А приєднання коштує великих грошей, яких у нас немає, та й тяганина не менша, ніж за первинного приєднання...», — ще раз обурюються селяни і цілком, на нашу думку, законно вимагають перегляду та скасування необґрунтованого рішення держрегулятора та наведення ладу у газовій галузі держави.

У разі відсутності реагування на лист обіцяють вдатися до законних актів громадянської непокори, у чому і підписуються. Понад 160 підписів.

Як ми вже знаємо, після громадського протесту помилку встановили і визнали. Внесли навіть зміни, що дозволяють, за словами самих чиновників, платити замість високих тарифів (до 400 грн) мінімальний тариф — 20 грн на місяць. Однак не все так просто. А як бути тим, хто зопалу кинувся платити? Про це мовчать облгази і не пояснює регулятор. Забути?

Утім, ні для кого не було таємницею, що і раніше ми платили не тільки за газ як товар, а й за низку інших послуг. Більше того, у кожному рахунку споживачеві все розкладалося по поличках. Ось платіжка за минулий рік, де «Київоблгаз» мало не скаржиться на те, як мало йому перепало. Звісно, у кожного абонента суми і цифри свої (на знімку).

Ого! Так, виявляється, все враховано і все має свою ціну. І відправлялося на рахунки тих, кому треба! Погляньте. Природний газ — окремо. Торгова націнка — отримайте! Транспортування — розпишіться! Розподіл — ПАТ «Київоблгаз», транспортування — АТ «Укртрансгаз». Кожному брату, як кажуть, по дукату. Отже, нас хочуть примусити ще раз заплатити за те, що ми вже оплатили минулого року! Ще й щоб банку перепало за обслуговування таких щедрих та активних клієнтів!

Олексій Кучеренко:

«Давайте проаналізуємо! Люди протягом останніх десяти років платять за транспортування. І ця плата мала йти на мережу, на облік, на заробітну платню, на якість газу. Вона йшла туди чи ні? Якщо людям пояснити це, то більшість погодиться, що так, за доставку треба продовжувати платити адекватну, справедливу і обгрунтовану ціну».

З’ясовувати, кому належить революційна ініціатива щодо розділення платежів, сьогодні вже навряд чи важливо. Та й мета нашого дослідження інша: ми хочемо лиш переконатися у тому, що платіж не новий, а споживачі платили його й раніше. Нацкомісія чомусь вирішила, що цього мало. Не вистачає, бачте на утримання мереж... Цікаво, як і чиїм коштом утримувалися газові мережі раніше? Ще до того, як прийняли доленосне рішення про розділення видів бізнесу на видобуток, постачання, транспортування.

Валерій Тарасюк, голова НКРЕКП:

«...Рахунки будуть, бо утримувати мережі потрібно, навіть якщо ти не споживаєш газ, але ти хочеш відімкнути кран і щоб там газ був... Утім, ми змінюємо методологію і рахунки будуть мінімальні».

Ми з’ясували для себе, що платіж існував і раніше. Про яку методологію йдеться? Регулятор вирішив, що платіж мусить бути більшим. І нібито законною підставою для цього є минулорічне споживання, але за незбагненною логікою та якимось новим, нічим не підтвердженим і необґрунтованим тарифом, взятим, даруйте, зі стелі. Хоча, згідно з п. 17 «Правил надання населенню послуг з газопостачання», затверджених постановою Кабінету Міністрів України 9 грудня 1999 р. № 2246 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2004 р. № 476):
«...розрахунковим періодом для визначення розміру оплати послуг з газопостачання є календарний місяць. Плата за надані протягом розрахункового періоду послуги з газопостачання вноситься не пізніше 10 числа наступного місяця, якщо договором не встановлено інший строк...».

Чи розподіл газу це вже не газопостачання?

Отже, що отримали? Людське обурення, необхідність виправдовуватися. А ще розписалися у власній некомпетентності та цілковитій профнепридатності. Це ми про членів нацкомісії. Додалося платіжок і часу на їх заповнення. Одна платіжка за доставку (розподілення), друга — за послуги банку.

Олексій Кучеренко:

 «...Банки зароблять 600 мільйонів гривень на збільшенні кількості платіжок за газ...».

Уявіть, якщо завтра регулятор вирішить, що не слід спинятися на досягнутому, а розбити платіж, що раніше споживачі відправляли на рахунок газконтори, та на чотири позиції: природний газ, торговельна націнка, транспортування, розподіл — усе окремими платежами.

А кожен надавач послуг, звісна річ, захоче плати, навіть якщо ви тимчасово не споживаєте газ! Ви ж хочете, щоб відімкнувши кран, звідти пішов газ, то платіть! Така в них логіка... Байдуже, що незручно споживачеві? Зате кожен отримає своє на особистий рахунок, а банки матимуть свої непристойно великі комісійні за кожну банківську операцію.

Василь П.:

«...Одержав дві платіжки за газ і транспортування. В обох цей платіж. Тільки у тій, що транспортується, включено два місяці: грудень і січень, а ще Ощадбанк за платіжку на транспортування у сумі 10 грн взяв комісію 25 гривень...».

Не хочемо нікого лякати, але кажуть, що з червня те саме чекає й на послуги з холодного та гарячого водопостачання. А там, дивись, і енергетики теж, напевно, не втримаються — зажадають і собі покращання...

А нестримна фантазія наших топ-менеджерів уже мчить нас у далі космічні й неосяжні! Вони малюють нам яскраві перспективи з необмеженими можливостями вибору постачальників. Тільки, соромно запитати: з кого?

Олексій Оржель, міністр енергетики та захисту довкілля:

«...з 1 травня... займатимемося, щоб у кожного споживача з’явився альтернативний постачальник газу... правильний облік газу... дасть можливість споживачам обирати найнижчий тарифний мінімум серед... інфраструктурних компаній... на ринку... наприклад, обленерго, яке постачає електричну енергію, зможе постачати газ. Якщо... в однієї компанії... вони зроблять знижку. Вони мають конкурувати за вас. Таким постачальником може стати «Укрпошта»... доходить до кожного... доносить... рахунок. Це означає, що вона може зібрати товари в один пакет і сказати: «Купуйте, у мене дешевше...».

А йому рахунки спокою не дають! Підкажемо панові міністру, що на цьому не слід зупинятися! Можна ще залучити до спекуляції газом та електроенергією мобільних операторів та великі торговельні мережі. Уявляєте, на які вагомі знижки можна буде розраховувати, якщо все: від спіднього до газу, електрики та послуг зв’язку, можна буде купити в одного постачальника. Це ще він нам, напевно, доплачуватиме! До речі, у нього й авто заправлятимемо.

Розмови про «помилку НКРЕКП» тривають не перший день, але жоден з поважних фахівців-експертів не сказав — не платіть. Навпаки, хоч і обіцяють питання вирішити, але радять все ж оплатити рахунки. І жодного слова про те, що це необґрунтовано, і жоден чомусь не каже: все, що люди заплатили, треба їм повернути.

Олексій Кучеренко:

«...Аксіоми побудови майбутнього газового ринку... Газ має бути належної якості і відпускатися винятково за лічильником. Але всього цього немає, а проголошений кимось ринок нас виснажує своїми так званими ринковими цінами...».

А тим часом керівник нацрегулятора тризначні суми за доставку газу, яким люди не користувалися, називає технічним недоліком. Тепер вони обіцяють усе виправити і таким людям знову надійдуть рахунки. Відомо, що Кабмін і НКРЕКП працюють над створенням єдиної платіжки за газ, де, за словами міністра Оржеля, буде «правильно» відображено вартість його транспортування...

До речі, а що там із «морозними» коефіцієнтами? Коли, нарешті, зроблять людям перерахунок замість нараховувати на висмоктану з пальця заборгованість пеню? І, даруйте, все ніяк збагнути не можемо, що краще: Роттердам чи Амстердам плюс?

Важливо

На офіційному веб-сайті Президента України розміщено відповідь на електронну петицію з вимогою негайно скасувати ухвалену НКРЕКП «абонплату за транспортування газу». Вона набрала 35635 голосів з 25000 необхідних. У відповіді, зокрема, сказано: «... я звернувся до Комісії з пропозицією забезпечити проведення аналізу чинного порядку визначення розміру та порядку плати за послуги розподілу... з точки зору можливостей зменшення фінансового навантаження на побутових споживачів та... внесення змін до... законодавства, спрямованих на розрахунок справедливого, обгрунтованого розміру плати за... послугу; спрощення порядку сплати; належний контроль за дотриманням... законодавства щодо порядку розрахунку вартості послуги... проведення роз’яснювальної роботи серед побутових споживачів...».

Фотоколаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.