На знімку: переселенці з Донецька привезли продукти під санаторій у Нових Санжарах на Полтавщині, де перебувають евакуйовані з китайського Уханя громадяни.

Фото: Володимир Рунець (Фейсбук).

На події у Нових Санжарах відреагували глави церков нашої країни. Православна церква України звернулася до співвітчизників із заявою, в якій закликала не піддаватися ненависті. «У зв’язку з поверненням до України наших громадян, яких евакуйовано з Китаю, де поширилося небезпечне захворювання, ми спостерігаємо вияви агресивного ставлення щодо їхнього приїзду на Батьківщину», — йдеться в офіційній заяві ПЦУ. «Церква не може відповідати за медичну сторону питання, яка перебуває у компетенції спеціалістів та регулюється державою. Але ми зобов’язані вказати на моральну сторону виклику, з яким зіткнулося наше суспільство». ПЦУ закликає людей виявляти милосердя до ближнього, який опинився у біді та скрутному становищі. «Нехай страх перед хворобою не затуманює наші розум і совість, нашу людяність! Нехай Господь дасть усім нам, як суспільству, мудрість та витримку, збереже від пошесті згубної хвороби та від згубної ненависті й відчуження!» — йдеться у заяві.

До української громадськості звернувся і глава УГКЦ Святослав Шевчук (на знімку). «Мені дуже боляче чути про спротив громадян України щодо повернення наших співвітчизників, які опинилися в зоні небезпеки сучасного коронавірусу в Китаї. Така реакція людей є зовсім не християнською», — зазначив він. «Можна зрозуміти, що людьми керує страх бути інфікованими, бо сучасні засоби безпеки, які пропонує медична система України, є ненадійними. Для того щоб перебороти страх, бракує відчуття людяності й чесноти християнської любові до ближнього. Не таким небезпечним є коронавірус, як вірус ненависті й зневаги до людини. Якщо коронавірус можна побороти різними медичними засобами, то від вірусу ненависті нас може захистити лише сила любові», — сказав глава УГКЦ. «Прошу всіх людей, які називають себе християнами, утриматися від усякого виміру ненависті та не чинити перешкод для повернення до своїх домівок синів і дочок України», —закликав глава УГКЦ.

Головний рабин України Моше Реувен Асман заявив, що готовий прийняти і розмістити всіх евакуйованих з Уханя в оздоровчому центрі єврейської громади. Він повідомив ЗМІ, що готовий співпрацювати щодо цього питання з представниками влади. На своїй сторінці у Фейсбуці Моше Реувен Асман пояснив, що запропонував для розміщення закриту оздоровчу базу відпочинку, що належить єврейській громаді і розташована в лісі, приблизно за 300 кілометрів від Києва. Окрім того — далеко від населених пунктів.

Не піддаватися паніці чи агресії, тим паче ненависті у ситуації, що склалася, а натомість — виявити милосердя і турботу до своїх співгромадян та іноземців закликав Всеукраїнський союз церков євангельських християн-баптистів.

«Реакція населення щодо евакуації українців з Уханя, охопленого епідемією коронавірусу, вказує на наші справжні цінності та духовний і моральний стан суспільства, — йдеться у заяві. — Не перекладаючи провини на когось, нам слід визнати, що зневажливе ставлення демонструє нелюдяність і немилосердя, брак розважливості і мудрості». У заяві також міститься заклик до уряду «подбати належним чином про те, щоб забезпечити місця карантину/евакуації сучасними і надійними засобами медичної безпеки. А також просимо владу проводити адекватну інформаційну політику і оперативно реагувати на фейки».

Муфтій Духовного управління мусульман України Саїд Ісмагілов звернув увагу, що ганебні сутички в Нових Санжарах відбулися в річницю розстрілу Небесної Сотні. «Сьогодні шоста річниця розстрілу Небесної Сотні на Інститутській, і сьогодні ми маємо згадувати й говорити про цю трагічну сторінку нашої сучасної історії, а не масово обговорювати не дуже гідну поведінку окремих наших співгромадян, пов’язану з поверненням українців із Китаю. Цим поверненням та реакцією на нього нас якісно відволікли від гідного вшанування пам’яті загиблих у Революції Гідності та від багатьох питань, які ми мали б сьогодні обговорювати», — заявив він.