Проте така ситуація загрозлива для водойм області за умов спекотного та сухого літа. Про це йшлося під час засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

За інформацією Волинського центру з гідрометеорології, впродовж 2019—2020 років на річках Волинської області склалися вкрай несприятливі гідрометеорологічні умови через відсутність талих вод, які щороку підживлювали водойми регіону. Тож нині водність річок області нижча від середньої норми. Рівень води в річках більш як на один-два метри нижчий за відмітки виходу на заплави, окрім Прип’яті та Стоходу — там менш як метр.

Присутніх цікавила ситуація на Світязі. Рівень води в озері станом на 19 лютого становив 102 сантиметри. Порівняно з грудневими позначками він підвищився на десять сантиметрів. Цьому сприяло зниження температур, а відтак — зменшення випаровуваності, та насамперед дощі, що пройшли в січні-лютому. Однак, аби вода у Світязі повернулася до середніх для цієї пори позначок, потрібно, щоб її рівень піднявся принаймні на сорок сантиметрів.

— За таких умов весняної повені не буде. Водночас, враховуючи кліматичні зміни, не виключені паводки, які можуть спричинити локальні опади, а як наслідок — і підтоплення певних територій. Тож розслаблятися не можна, — наголосив начальник Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області Ростислав Кравчук.

За словами посадовця, нині важливо нагромадити у водосховищах і меліоративних мережах якомога більше води, аби в засушливий літній час можна було регулювати рівень вологи в ґрунті.