Депутати вирішили створити ще один департамент — агломерації, в підпорядкуванні якого перебуватимуть управління міжмуніципального співробітництва та адміністрування приміської зони.

Міська рада запропонувала 20 населеним пунктам увійти до міської агломерації. Більшість сіл позитивно сприйняли цей крок міської влади, винятком стало селище міського типу Брюховичі й сусідні населені пункти, мешканці яких заявили про бажання створити окрему ОТГ.

Працівники нового департаменту мають створити умови для представництва сусідніх зі Львовом населених пунктів у міській раді, а також реагувати на проблеми, що виникають у прилеглих до обласного центру селах, впливати на розвиток території міської агломерації.

Громадська активістка, депутат обласної ради попереднього скликання Наталія Тимчій вважає: міський голова Львова Андрій Садовий згаяв п’ять років для перемовин із громадами навколишніх сіл. Цей процес зайшов у глухий кут, бо не можна поєднувати агломерацію й ОТГ. Агломерація — це різні бюджети, різні ради, які між собою співпрацюють. ОТГ — це єдиний бюджет, єдина рада, єдина влада для всіх.

Агломерація давно вже існує — це Брюховичі, Винники і Рудно, що мають статус міста чи селища, яким Львів виділяє кошти на інфраструктуру. Львову необхідно розширюватися, розв’язувати проблему зі сміттям та інші нагальні питання, які потребують нових територій, і тут аж ніяк не обійтися без взаємовигідної співпраці з навколишніми населеними пунктами.

Реакція міського голови Львова Андрія Садового на прагнення створити Брюховицьку ОТГ виявилася дуже бурхливою: «Мешканці Брюховичів бачать своє майбутнє у складі львівської громади. Звичайно, є люди, які щось хочуть замутити. Навіщо це їм? Не можу зрозуміти. Хлопці, ви думайте про людей, які тут живуть. Усі вважають себе Львовом. Ніхто навіть не має якихось інших думок. Тому сепаратизм не пройде».

Саме новий департамент агломерації повинен дати відповіді на ці питання і посадити всі зацікавлені сторони за стіл переговорів.

Львів.