Микола Кравченко.
 


У храмі мистецтва Кіровоградщини.

Торік Кіровоградська обласна філармонія відсвяткувала своє 85-річчя.

Серед основних, найвагоміших досягнень закладу масової культури, заснованого ще далекого 1944 року, в скупих рядках офіційних видань нині називають спорудження концертного залу філармонії, яке тривало протягом 1954—1956 років. А також — будинок філармонії — ошатну величну будівлю, яскравий зразок класичної архітектури, окрасу обласного центру і найбільш відвідуваний жителями області заклад культури.

Проте найбільшим її надбанням, звичайно, є відомі не лише в Кіровоградській області та в усій Україні, а й за кордоном творчі колективи: академічний театр музики, пісні і танцю «Зоряни»; ансамбль народної та сучасної музики «Єлисавет-ретро»; камерний оркестр «Концертіно» (дипломант міжнародного фестивалю камерної музики «Амадей-2007», з яким виступали всесвітньовідомі музиканти з Австрії, Китаю, Польщі, Сінгапуру, США, Японії. В рамках проекту «Наші земляки — майстри мистецтв» співпрацює з солісткою Національної опери, народною артисткою України Лідією Забілястою. В проекті «Музичні вечори Остапа Шутка» — з відомим скрипалем Остапом Шутком).

Свого часу сцена Кіровоградської філармонії стала першою в творчому житті виконавців Антоніни та Віталія Мареничів (з популярного тріо «Мареничі»), російської артистки розмовного жанру Клари Новікової. Тут працювала Ауріка Ротару. Нині у закладі виступають народні артисти України Антоніна Червінська і Сергій Дьомін...

Серед нинішніх досягнень також проведення, починаючи з 1998 року, щорічного Всеукраїнського фестивалю камерної музики «Травневі музичні зустрічі», у якому беруть участь провідні камерно-інструментальні та симфонічні колективи України: Національна заслужена академічна капела «Думка», хорова капела імені Левка Ревуцького, муніципальний хор «Київ», камерні хори «Хрещатик» і «Credo», академічна хорова капела «Орея», камерний хор «Вінниця», Черкаський народний хор тощо.

У 2001 році започатковано мистецький проект «Наші земляки — майстри мистецтв», мета якого — залучення відомих виконавців-земляків до концертів на Кіровоградщині. У різні роки в його реалізації брали участь народна артистка України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Лідія Забіляста, заслужені діячі мистецтв Юрій Кузнєцов та Геннадій Єрьоменко, лауреати міжнародних конкурсів Андрій Рахманін, Станіслав Зубицький...

Концерти культурно-мистецької акції «Майстри мистецтв — трудівникам села», започаткованої в 2006 році, щороку відвідують понад вісім тисяч жителів найвіддаленіших сіл.

Ще один проект, «Краю наш, тебе ми прославляємо», передбачає забезпечення попиту на культуру і мистецтво в селах та містах власне самої Кіровоградщини — концертами колективів філармонії. Започаткований в 2011 році, це — своєрідний творчий звіт філармонії перед земляками. Щороку в рамках проекту відбувається 20—25 концертів, які збирають до 12 тисяч глядачів, з них — до трьох тисяч громадян незахищених категорій. Торік творчі колективи філармонії в рамках проекту дали 21 концерт, на який завітали майже 17 тисяч глядачів. Концерти відбуваються на високому організаційному та професійному рівнях при заповнених залах.

Мистецький проект «Об’єднаймо мистецтвом Україну» створено у 2011 році з метою популяризації професійного мистецтва Кіровоградщини на теренах України. За ці роки колективи філармонії побували з обмінними концертами в більшості обласних центрів. Торік відбулися гастрольні поїздки академічного театру музики, пісні і танцю «Зоряни» до Вінниці, Житомира та Тернополя. На Кіровоградщині бувають артисти Вінницької, Житомирської, Полтавської, Тернопільської, Черкаської та інших філармоній.

Щороку проводять Вечори духовної музики «Різдвяні передзвони».

За всі ці роки обласна філармонія стала місцем паломництва сотень тисяч меломанів і шанувальників мистецтва. Крім того, саме тут відбуваються найвизначніші події області — від благодійних аукціонів, святкування ювілеїв провідних підприємств та ЗМІ до відзначення професійних і народних свят.

А ще, звичайно ж, як концертний заклад філармонія забезпечує проведення гастролей сотень відомих виконавців, концерти яких відбуваються тут щодня.

Чи не знехтують авторитетом патріота Кіровоградщини і розвитку концертного мистецтва України?

Тим часом в області почала з’являтися інформація, що директора обласної філармонії, заслуженого працівника культури України Миколу Кравченка збираються відрядити на почесний відпочинок. Її підтвердженням стали, зокрема, листи-звернення до голів Кіровоградської облради і облдержадміністрації О. Чорноіваненка і А. Балоня від художнього керівника Національного народного хору України імені Григорія Верьовки З. Корінця, від колективу філармонії, від Ради директорів обласних філармоній...

«Професійний шлях Миколи Кравченка високо оцінений Україною, серед державних нагород — почесне звання «Заслужений працівник культури України», орден «За заслуги» ІІІ ст., низка відомчих нагород...

У часи, коли важливою є позиція держави у питаннях збереження культурної стабільності, Микола Іванович є саме тим керівником, якого поважають в усіх мистецьких колах України», — зазначає народний артист України, професор Зеновій Корінець, і просить підтримати кандидатуру М. Кравченка на посаді директора Кіровоградської обласної філармонії.

Під час зустрічі з «винуватцем» ситуації Миколою Кравченком вдалося з’ясувати, що термін дії контракту з ним збіг 16 лютого. Ще за два місяці до цього, за законом про культуру, мав бути оголошений конкурс на цю посаду.

Однак йдеться не про юридичні норми. М. Кравченка, як знану і шановану в області і за її межами людину, не запросили до розмови, не висловили подяку чи зауваження до виконаної впродовж кількох десятиліть титанічної роботи з налаштування роботи одного з найкращих філармонійних закладів держави. Не попросили поради з приводу того, кого він бачить на посаді керівника, не запропонували стати наставником новопризначеному керівнику. Натомість, як не без образи повідомив М. Кравченко, посадова особа з обласної ради лише повідомила, що є вказівка розрахувати його з 17 лютого у зв’язку із закінченням терміну контракту.

У колективі ж філармонії переймаються тим, що на посаді керівника закладу, де працює ціла плеяда досвідчених і заслужених працівників культури, артистів, музикантів, може опинитися людина, некомпетентна в якихось професійних питаннях. Такого керівника не сприйматимуть, виникатимуть проблеми, від яких страждатиме спільна справа.

Водночас голова обласної ради Олександр Чорноіваненко підтвердив «Голосу України», що термін дії контракту з М. Кравченком і справді збіг. Але конкурс, в якому він знову зможе взяти участь, невдовзі буде проведено.

Чи не знехтують авторитетом особистості, знаного і шанованого керівника, за ініціативи якого налаштовано відмінну роботу закладу, розроблено і втілено в життя майже два десятки масштабних проектів, якого торік нагородили почесним званням «Патріот Кіровоградщини» і який сповнений нових ідей, планів і задумів? — запитують представники громадськості і місцеві журналісти.

Цікавий факт

Маючи найменший колектив — приблизно 100 працівників (в інших філармоніях — від 200 до 400), кіровоградська залишається на рівні найкращих і за творчими, і за фінансовими показниками.

Кіровоградська область.

Фото автора та з архіву філармонії.