м. Наньчан. Дитину, яка перехворіла на новий коронавірус, виписали з лікарні.

Таку заяву 22 лютого зробив голова ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус. Зокрема, йдеться про виявлення коронавірусу в людей, які не їздили до Китаю і не мали контактів з вихідцями з того регіону. «Вікно можливостей ще існує, але воно звужується. Потрібно діяти швидко, перш ніж воно зовсім закриється», — зауважив Гебреєсус. «Нашою найбільшою проблемою, як і раніше, залишається можливість поширення COVID-19 у країнах зі слабшими системами охорони здоров’я», — сказав він.

Водночас очільник ВООЗ уточнив, що, за наявними даними, легкий перебіг недуги спостерігається у 80% хворих на COVID-19, а тяжкий або критичний стан — у 20%, інформує DW. Для двох відсотків пацієнтів вірус виявився смертельним. Глава ВООЗ звернув увагу, що ризик смерті зростає у літніх людец, натомість серед дітей випадків зараження цим вірусом практично не спостерігається.

Поки ВООЗ не коментує інформацію, що надійшла з Китаю, про те, що інкубаційний період коронавірусу COVID-19 може бути набагато довшим за 14 днів. Цими вихідними влада китайської провінції Хубей заявила, що зафіксовано випадки, коли в людини проявилися симптоми захворювання через 27 днів після зараження, інформує ВВС. У Японії підтвердили випадок зараження коронавірусом у пасажирки, яка покинула лайнер Diamond Princess після карантину та тестування на зараження, яке дало негативний результат, повідомляє  The Guardian з посиланням на міністра охорони здоров’я Японії Катсунобу Като. «Було переконання, що немає проблем з тими, чий результат тестування на коронавірус негативний, але тепер стало зрозуміло, що ці люди можуть стати тими, чий результат позитивний», — заявив губернатор префектури Точігі Томокадзу Фукуда. Окрім того, вчені припускають, що передача вірусу в КНР почалася ще на початку грудня торік, і ринок в Ухані був не джерелом зараження, а каталізатором передачі вірусу від так званого «нульового пацієнта».

У неділю Національний комітет охорони здоров’я Китаю повідомив, що кількість нових випадків захворювання в країні зменшується, інформує Xinhua. Число хворих на коронавірус досягло майже 79 тисяч, 24 734 тисячі вже одужали. У неділю з лікарень після видужання було виписано 1846 людей, а кількість тяжких випадків зменшилася на 1053, до 9915.

А тим часом географія новин про COVID-19 почала зміщуватися на захід. Учора, коли верстався номер, повідомили про шосту смерть від нового коронавірусу, зафіксовану в Італії. У зв’язку з різким збільшення кількості заражених (224 випадки) на півночі країни закрили десять населених пунктів, особливі заходи з протидії епідемії торкнулись майже 50 тисяч людей, передає DW. «Мешканцям населених пунктів, які вважаються центрами епідемії, буде заборонено залишати їх, також буде заборонено в’їзд туди», — заявив прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте.

Через побоювання щодо поширення вірусу у Венеції достроково припинили карнавал. У Мілані, згідно з розпорядженням мера, закрили муніципальні громадські установи, в Кодоньо — супермаркети і ресторани. Однак Єврокомісія вважає, що поширення коронавірусу в Італії поки не є приводом для паніки. Як заявив єврокомісар з питань економіки Паоло Джентілоні після зустрічі міністрів фінансів країн G20 у Саудівській Аравії, «ЄС повністю довіряє італійській владі та рішенням, які вона приймає», цитує Reuters.

МЗС України рекомендувало нашим громадянам тимчасово утриматися від поїздок до уражених провінцій італійських регіонів Ломбардія, Венето, Емілія-Романья та П’ємонт.

Тим часом уряд Південної Кореї уперше за останні 10 років оголосив найвищий «червоний» рівень загрози з огляду на поширення COVID-19. Станом на вчора в країні зафіксовано 602 випадки зараження новим вірусом і шість летальних випадків. Після того, як в Ірані зафіксували восьму смерть від COVID-19 (загальна кількість виявлених заражених перевищила 40 осіб), про тимчасове закриття кордону з цією країною повідомили Туреччина, Пакистан та Вірменія. Окрім того, Афганістан та Грузія заявили про призупинення повітряного пасажирського сполучення з Іраном в обох напрямках.

І поки науковці шукають можливості здолати COVID-19, а політики — не допустити його поширення, економісти намагаються спрогнозувати, як коронавірус може вплинути на зростання світової економіки в 2020 році. Якщо темпи поширення вірусу за межі Китаю будуть невисокими, а сам Китай швидко відновить виробництво, світова економіка втратить лише 0,1% від прогнозованого зростання, вважає директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва.

Під час зустрічі міністрів фінансів G20 вона припустила, що економіка Китаю може повернуться до нормального стану в другому кварталі. «Як наслідок, вплив на світову економіку може бути доволі незначним і короткочасним», повідомляє Укрінформ. При цьому МВФ не виключає і більш песимістичних сценаріїв, «коли поширення вірусу триватиме довше в усьому світі, і наслідки для зростання будуть більш затяжними».

Фото Xinhua/Пен ЧжаоЧжи.