Офіцери групи цивільно-військового співробітництва «Волноваха» доставили фільтрувальні системи для очищення води в дошкільні навчальні заклади Миколаївки та Новогнатівки Волноваського району на Донеччині (на знімку). Системи придбано за сприяння ГО «Волонтерська сотня Доброволя» з Київщини.

Нова система водоочищення стала довгоочікуваним подарунком для дитсадка в Новогнатівці, який відвідують 24 вихованця. Питної води тут не було, і її доводилося завозити із сусіднього села. «Для нас є вкрай важливим цей пристрій — про нього досі могли лише мріяти, — зазначила керівник закладу Людмила Люта. — Щодня для потреб наших вихованців необхідно 40—60 літрів питної води, і тепер її вистачає».

Працівники садочка в Миколаївці, де виховуються 27 дітей, теж раніше ходили по воду до сусідньої школи. За словами його завідувачки Юлії Шиян, це було не дуже зручно, оскільки не кожному з кухарів під силу власноруч пішки доставляти масивні ємності в дитсадок.

Голова Миколаївської сільради Микола Мартинов зазначив, що проблема з питною водою тут є давньою. Придатну для споживання воду непросто знайти навіть у колодязях. А придбати фільтрувальні станції вартістю майже 10 тис. грн місцевий бюджет нині не в змозі: сільрада й без того на субвенції. Прифронтову територію в 3,5 тис. га через міни аграрії не обробляють, тож і податку на землю не сплачують.

«Ми постійно проводимо моніторинг проблем довколишніх селищ, — підкреслив офіцер цивільно-військового співробітництва Іван Жигало. — Про нестачу питної води розповіли активістам «Волонтерської сотні Доброволя», і вони не забарилися з допомогою».

Фото прес-служби Управління цивільно-військового співробітництва ЗСУ.