Такий сюрприз у колиску не лише порадує батьків, а й додасть їм упевненості в майбутньому їхнього малюка. Вклад на депозит від держави закладено в проекті закону про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» (реєстр.  № 2801, автор н. д. Гривко С. Д.). Днями Комітет з питань молоді і спорту на своєму засіданні розглянув його і рекомендував Верховній Раді України прийняти за основу.

Законопроектом пропонується доповнити Закон України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» нормою про додаткову одноразову допомогу з держбюджету України в розмірі 50 тисяч гривень. Банківську установу обиратимуть батьки або інші законні представники. Гроші зараховуватимуть на депозитний рахунок на ім’я дитини, але вкладом вона зможе скористатися тільки після досягнення 18 років.

Утім, у законопроекті передбачено й можливість використання цих коштів і до повноліття у таких виняткових випадках:

на лікування дитини, якщо її батьки або інші законні представники не мають інших джерел для покриття зазначених витрат;

для придбання дитині нового житла у разі його втрати через стихійне лихо або інші форс-мажорні події;

для отримання вищої освіти на підставі укладеного договору про навчання, якщо сума банківського вкладу покриває не менше половини вартості всього відповідного навчання;

у разі вкладення допомоги в інвестиційний фонд або в накопичувальну програму страхування життя.

Останню норму (про фонди і страхування) члени комітету запропонували вилучити, оскільки при цьому вельми вірогідні зловживання і навіть втрата коштів дитини.

Під час обговорення законопроекту члени комітету зазначили, що допомога при народженні дитини у 2014-му була встановлена у сумі 41 280 грн і протягом шести років не змінювалась, незважаючи на велику інфляцію.

Водночас якщо збільшувати допомогу при народженні дитини, то є ризик і її нецільового використання, і народження дітей заради отримання коштів (а це теж не сприяє їх нормальному вихованню). А при реалізації пропозиції про запровадження допомоги дитині на майбутнє ми уникаємо цих ризиків та даємо молодій людині після повноліття фінансові можливості для реалізації своїх планів.

Члени комітету підтримали цю законодавчу ініціативу, оскільки її реалізація сприятиме соціальному становленню української молоді. Але й запропонували доцільні правки: прив’язати суми виплати до прожиткового мінімуму (щоб хоч трохи протистояти інфляції та знеціненню коштів), а також зазначити в тексті законопроекту, що кошти допомоги на майбутнє мають зберігатися лише у державних банках.

Важко переоцінити, наскільки ця додаткова державна допомога порадує суспільство! Освіта, здоров’я, житло — які б проблеми дитини не розв’язали за ці гроші її батьки, зайвими вони точно не будуть...

Ю. П.