У Мілані спорожніли полиці супермаркетів.

Це сталося в Італії, звідки чоловік повернувся три тижні тому. І тільки на початку цього тижня він відчув, що захворів, та звернувся до лікарів і одразу ж був доправлений до інфекційного відділення однієї з лікарень румунської столиці. Всі його близькі й знайомі, з якими він спілкувався після повернення з Італії, узяті медиками під пильний контроль епідеміологів.

Лікарі закладу, куди було поміщено чоловіка, котрий заразився вірусом COVID-19, не дають жодної інформації про його стан. І це лише породжує жахливі чутки й сіє паніку не тільки серед мешканців столиці.

У сусідній Болгарії в середині лютого на зимовому курорті Банско помер британський громадянин китайського походження. У місті й країні одразу заговорили, що причина смерті — коронавірус. Але міністр охорони здоров’я запевнив, що аутопсія не підтвердила це. Мовляв, перед смертю 53-річний китаєць провів майже чотири години в тренажерному залі й сауні, тож його не зовсім здорове серце не витримало навантажень.

Але після того, як заговорили, що влада рекомендувала скасувати на місцях проведення масових заходів, присвячених Дню визволення країни від османського ярма, що відзначається 3 березня, усі занепокоїлися. Болгари згадують кінець квітня 1986 року, коли сталася Чорнобильська аварія. Тоді  влада спочатку замовчувала про викид радіоактивних матеріалів і навіть наказала партійним комітетам вивести людей на першотравневу демонстрацію. Втім, як і всіх киян, і українців в інших містах. А потім запевняла, що чорнобильський пил не потрапив до Болгарії, тому жодної загрози для здоров’я немає. Але про всяк випадок рекомендували не відчиняти вікна й кватирки, мити взуття, повернувшись додому. Лише пізніше стало відомо, що радіоактивні частки сягнули країни.

Ось і зараз зародилася поки що легка паніка, і люди пошепки «рекомендують» одне одному запасатися борошном, рисом, сіллю та іншими харчами, які можуть зберігатися дві—три тижні. Це на той випадок, якщо всі магазини буде зачинено. 

У вівторок я спеціально вирушив до найближчого супермаркету, щоб побачити — чи змітають з полиць продукти. З’ясувалося, що ні. Люди, як зазвичай, купували все необхідне на найближчі два дні. Щоправда, багато хто підходив до кас з кількома пакетами сухарів, але на них зараз значна знижка, тому їх і скуповують. Хоча багато хто ставить запитання: чому на сухарі, рис, соняшникову олію і курячі стегенця саме цього тижня зроблено знижки? І, до речі, чому в аптеках зникли марлеві маски? Своїми спостереженнями поділився з тими, хто рекомендував робити запаси. І у відповідь почув: «Зачекай. Побачиш, що буде через кілька днів. Можливо, нам не кажуть усієї правди, щоб не було паніки…»

Тим часом в аеропортах Софії, Варни й Бургаса запровадили перевірку температури в усіх, хто прилітає до країни. Дано вказівку обладнати в лікарнях великих міст інфекційні палати. Прем’єр провів екстрене засідання Ради безпеки при уряді, на якому створили штаб з протидії коронавірусу, його начальником призначено не міністра охорони здоров’я чи головного санітарного лікаря країни, що було б логічно, а генерал-майора Венцислава Мутафчійського, головлікаря Військово-медичної академії. Останнє, до речі, посилило занепокоєння. «Від нас, щось приховують і не кажуть усієї правди», — така повзуча думка ось-ось може перерости в справжню паніку.

У середу під час спеціального брифінгу генерал-майор Венцислав Мутафчійський повідомив, що з Румунії не надходило офіційної інформації про зараженого коронавірусом. «З’явилося повідомлення, що в Румунії виник осередок цієї зарази, і вона вже проникла в Русе (прикордонне з Румунією болгарське місто. — Ред.), але доказів цього немає. Можливо, найближчими днями вони й з’являться, але на цей момент (26 лютого) такої офіційної інформації немає. Як і офіційних повідомлень із Сербії, де, як я прочитав, виявили двох осіб, котрі заразилися. Там теж не оголошено надзвичайну ситуацію», — повідомив журналістам начальник штабу.

Під час брифінгу йшлося і про ситуацію в Італії, де до середи зафіксували 374 випадки зараження коронавірусом. Після смерті 86-річної жінки кількість загиблих від підступного вірусу сягнула 12 осіб. «Ми одержали офіційне повідомлення, що епідеміологічна ситуація оголошена й у Хорватії, де ознаки зараження виявлено в чоловіка, котрий повернувся з Мілана. Його поміщено в лікарню в Загребі», — поінформував начальник штабу. Він додав, що в Болгарії вживають превентивних заходів за прикладом інших країн Європи й Азії, і якоїсь вигадки чи таємного змісту за ними немає. І попросив дохідливо пояснити це людям. «Ми повинні дивитися, що роблять інші системи охорони здоров’я, які справляються із цією загрозою. І стандартних заходів уживати в країні», — закликав пояснити це населенню керівник протиепідеміологічного штабу.

Фото з відкритих джерел.