За цей час очільник законодавчого органу влади провів зустрічі з Президентом Естонської Республіки пані Керсті Кальюлайд, Президентом Рійгікогу (парламенту) Хенном Пиллуаасом, міністром оборони Юрі Луйком та міністром закордонних справ Урмасом Рейнсалу. 

У рамках візиту він також відвідав Естонський центр систем електронного адміністрування «E-Estonia».

Під час зустрічі з Президентом Естонії Керсті Кальюлайд Дмитро Разумков висловив вдячність за підтримку в боротьбі за територіальну цілісність та суверенітет нашої країни. 

«Естонія є близьким другом і надійним партнером України, — сказав він. — Для нас дуже цінними є і підтримка на міжнародних майданчиках, і допомога в реабілітації наших військових». Голова Верховної Ради зазначив, що пріоритетом для України залишається рух до Європейського Союзу та НАТО. «Позиції парламенту та Президента у цьому питанні повністю збігаються. Ми маємо продовжувати працювати над впровадженням тих європейських норм права, які дозволять нам реалізувати принципові кроки на шляху України до Європи», — наголосив Д. Разумков.

Серед важливих реформ Голова Верховної Ради назвав боротьбу з корупцією та лібералізацію економіки. «Ми вже перезавантажили частину антикорупційних органів, змогли запустити в роботу Вищий антикорупційний суд, повернули відповідальність за незаконне збагачення, зробили більш жорсткими правила е-декларування і багато інших речей. Це досить серйозні кроки для забезпечення верховенства права на рівні європейських держав», — зауважив глава парламенту. Він також відзначив широкий практичний досвід Естонії у сфері ІТ-економіки та кібербезпеки. «Одним із основних пунктів передвиборної кампанії чинного Президента та партії більшості було створення «Держави у смартфоні». Тому позитивний досвід Естонії з електронного урядування, діджиталізації, розвитку ІТ-економіки є дуже цінним для нас», — наголосив Д. Разумков.

Держава у смартфоні

У рамках офіційного візиту до Естонської Республіки Голова Верховної Ради України відвідав Естонський центр систем електронного адміністрування «е-Estonia», де ознайомився із системою електронного урядування Естонії.

«Сьогодні Україна стрімко розвивається у сфері ІТ та діджиталу, в тому числі в державному секторі. Перед нами стоїть амбітне завдання — створити «Державу у смартфоні», де переважна більшість державних послуг надаватиметься онлайн. Тому нам важливо вивчати передовий досвід у цій сфері та імплементувати найкращі світові практики в Україні», — зауважив глава парламенту.

Дмитро Разумков зазначив, що значна різниця між кількістю населення Естонії та України не означає, що українським розробникам буде набагато складніше створити подібну систему. «Вже сьогодні ми робимо перші успішні кроки в Україні: запущено додаток «Дія», сервіс «єМалятко». Звісно, за дев’ять місяців ми не зможемо створити е-Україну, але впевнений, що з часом нам це вдасться», — запевнив Голова Верховної Ради.

Голова парламенту також наголосив, що Україна поступово перетворюється на електронну державу, і подібний процес є актуальним для всього світу. «Рівень розвитку технологій 2005 року і 2020-го — це абсолютно різні платформи, з яких ми починаємо рух до е-держави. Окрім того, ми вже маємо, з кого брати приклад і в кого навчатися, що також є плюсом для України», — підкреслив Дмитро Разумков.

Добрим відносинам сприятиме співпраця на рівні парламентських груп дружби

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков у рамках офіційного візиту зустрівся з Президентом Рійгікогу Хенном Пиллуаасом. Дмитро Разумков підкреслив, що між Україною і Естонією склалися дуже добрі відносини, які необхідно й надалі підтримувати та розвивати. За його словами, цьому сприятиме співпраця на рівні парламентських груп дружби, яка вже демонструє свою ефективність.

Глава парламенту привітав Естонську Республіку зі 102-ю річницею здобуття незалежності. «Незалежність неможливо переоцінити. На жаль, у сучасному світі ми стикаємося з ситуаціями, коли її потрібно не лише цінувати, а й оберігати. І ми дуже вдячні за багаторічну непохитну підтримку з боку Естонії в боротьбі України за територіальну цілісність та суверенітет», — підкреслив він.

Дмитро Разумков зазначив, що принципова позиція Естонської Республіки на міжнародних майданчиках — в Раді Європи, Організації Об’єднаних Націй — є дуже цінною для України. «Це ті майданчики, які можна використовувати для розвитку демократії та досягнення миру. І для нас важливо, що позиції Естонії та України з цих питань збігаються», — зауважив він.

Окрім того, Голова Верховної Ради зазначив, що Україна високо цінує економічну підтримку з боку Естонії, та подякував керівництву держави за допомогу в лікуванні та медичній реабілітації українських військовослужбовців, постраждалих під час АТО/ООС на Донбасі. «Кожне врятоване життя захисників України є нашим пріоритетом», — зазначив він.
Дмитро Разумков також зауважив, що сьогодні в Україні проводять низку важливих реформ: боротьба з корупцією, детінізація та лібералізація економіки. «Є також питання, в яких Естонія суттєво випереджає Україну і весь світ. Це, наприклад, діджиталізація та кібербезпека, за якими ви займаєте лідерські позиції. В умовах гібридної війни ваш досвід у цих сферах є особливо важливим для нашої держави», — наголосив глава парламенту.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут