Ірина Ярмоленко — модератор, Криштоф Гирульські — представник Європейського Союзу, Ірина Ставчук — заступник міністра енергетики та захисту довкілля.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Під час дискусії обговорювали шляхи та можливості ухвалення амбітних рішень органами місцевого самоврядування (за підтримки різних груп та організацій), які матимуть вирішальне значення для національних урядів в умовах надзвичайної кліматичної та екологічної ситуації. Учасники заходу запропонували уряду шляхи вдосконалення підходів до скорочення викидів парникових газів та поліпшення взаємодії між різними сторонами процесу, зокрема з політично активною молоддю.

За словами народного депутата, заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олександра Маріковського, участь молоді в таких заходах дуже важлива. По-перше, вона багатократно підсилюватиме вже діючу владу, закладаючи новий фундамент. По-друге, формуються нові цінності. «Якщо попередні покоління не мали певної цінності щодо навколишнього середовища, була індустріалізація, то нині молоді люди змінюють цю парадигму цінностей і бачать трохи інше життя», — зауважив він у коментарі «Голосу України», додавши, що молоді не дуже до вподоби жити в тому навколишньому середовищі з тими обмеженнями, які створила для них індустріалізація і попередні покоління.

«Ми передаємо їм естафету, створюючи такі форуми. Коли молодь присутня на заходах, які відбуваються у стінах парламенту за участі представників уряду, міжнародних організацій, вона відчуває себе дотичною до великого процесу обміну думками», — наголосив парламентарій.

Що ж до роботи профільного комітету, то, за словами О. Маріковського, депутати у своїй діяльності прагнуть компенсувати втрачене, ухвалити необхідні закони, які так і не було прийнято в попередні роки. У цьому контексті він нагадав, що минулого року вже було проголосовано два важливі закони щодо зміни клімату і незабаром вони запрацюють. Загалом ініціатив дуже багато, як урядових, так і депутатських, зазначив обранець, додавши, що робота ведеться активно і скоординовано з урядом, адже саме Кабміну реалізовувати прийняті парламентом закони.

«Клімат змінюється набагато швидше, ніж прогнозували вчені. Лише за 2019 рік середня температура зросла на 1,2 градуса порівняно з індустріальним періодом. Мета «Паризької угоди» — до середини століття не перевищити рівень у два градуси. Тож маємо зробити все можливе, щоб утримати температуру в межах 1,5 градуса», — зауважила під час виступу заступник міністра енергетики та захисту довкілля Ірина Ставчук.

«Це означає, що в нас дедалі менше часу і наші дії мають бути набагато активніші, зокрема в енергоефективності та щодо переходу на відновлювані джерела енергії», — сказала вона, запевнивши водночас, що уряд робить у цьому напрямі все можливе.

«Розв’язання проблеми зміни клімату — це довгий марафон із докладанням великих зусиль, який передбачає реформування дуже багатьох сфер. Для того, щоб розв’язати цю проблему, нам потрібно повністю перебудувати країну, вирішити всі екологічні питання і досягти дуже значних результатів у низці секторів», — наголосила урядовиця.