В Україні частішають випадки, коли всупереч бюджетному законодавству — за рішенням обласних чи районних рад — комунальні підприємства чи заклади змінюють адреси державної реєстрації. Хоча вони продовжують працювати там, де й працювали. Відтак один з основних податків — на доходи фізичних осіб — виводиться з одного місцевого кошторису і спрямовується в інший. У парламенті пропонують покласти цьому край, щоб податки не «втікали» з місцевих бюджетів.

Нещодавно у Верховній Раді зареєстровано законопроект про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо забезпечення додержання державних гарантій місцевого самоврядування та захисту його економічних основ (реєстр. № 3118) в авторстві народних депутатів із різних фракцій. Документ передбачає, що районні та обласні ради не зможуть одноосібно змінювати місце реєстрації своїх підприємств та закладів. Змінити «прописку» можна буде тільки за згодою місцевої влади адміністративно-територіальної одиниці, на території якої працюють комунальні заклади.

«Це дасть змогу органам місцевого само-врядування не розбалансовувати місцеві бюджети, здійснювати бюджетне планування та забезпечить сталий розвиток громад, — вважає народна депутатка від 118-го виборчого округу на Львівщині Галина Васильченко, членкиня Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики (фракція «Голос»). — Завдяки цьому проекту закону районні та обласні ради не зможуть одноосібно змінювати місце реєстрації своїх установ. Таке рішення можна буде прийняти лише за згодою місцевої влади, на території якої фактично ці установи розташовуються».

Приміром, у червні 2019 року у Львові було перереєстровано п’ять комунальних підприємств, які перебувають на балансі обласної ради, — чотири лікарні та Львівський історичний музей. Хоча де-факто вони й надалі розташовані та проводять свою господарську діяльність у Львові. Однак у 2020 році бюджет Львова недоотримає десятки мільйонів гривень.

Законопроект передбачає, що здійснити перереєстрацію комунальних підприємств чи за-кладів можна буде лише за згодою місцевої влади, а власникам комунальних закладів доведеться зареєструвати їх за фактичним місцем здійснення діяльності. Окрім того, якщо обласна чи районна рада вирішать таки змінити адресу реєстрації в обхід запропонованої в проекті процедури, то місцева влада матиме змогу відстояти свої права в суді.

На думку авторів законопроекту, його ухвалення зможе покращити стан наповнення місцевих бюджетів, забезпечити справедливий розподіл ПДФО, уможливить здійснення бюджетного планування органами місцевого самоврядування, нівелює ризики використання перереєстрації комунальних підприємств як інструменту політичних маніпуляцій.