Згідно зі стратегією, яка має назву «Голос розуму: стратегія холодної деокупації», українська влада може повернутися на території ОРДЛО за п’ять років, а загроза відновлення бойових дій може зникнути вже за півроку.

План «Голосу», зокрема, передбачає: припинення вогню на всій лінії розмежування упродовж року; створення демілітаризованої зони і передумов для деокупації (розмінування); початок режиму реінтеграції; відбудову економічного потенціалу визволених територій. А також — повноцінне реформування Збройних Сил України, уточнення виборчого законодавства та законодавчої бази стосовно постраждалих унаслідок конфлікту.

«План подальшої деокупації, реінтеграції тимчасово окупованих територій означає, що єдиною можливою передумовою будь-яких подальших перемовин і дій є припинення вогню, — наголосив Сергій Рахманін. — Без припинення вогню довгостроково будь-які обіцянки приречені на невиконання».

Згідно з планом «Голосу», після того як вдасться досягти довгострокового припинення вогню, на лінії розмежування має відбутися розмова про створення демілітаризованої зони за допомогою посередників, роль яких можуть виконувати представники ОБСЄ або ТКГ.

«Припинення бойових дій з обопільної згоди має тривати щонайменше два роки, — зауважив Рахманін. — До того ж у разі порушення умов створюється тимчасова адміністративна смуга». Водночас парламентарій наголосив, що така тимчасова адміністративна смуга в жодному разі не буде кордоном, її створення не означатиме, що Україна відмовляється від цих людей і цих територій.

Після цього, згідно з планом, Україна має створити привабливі умови для прикордонних територій — і Донбасу, і Криму, які мають отримати режим економічних преференцій.