Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк.
 


Постійна представниця ПРООН в Україні Дафіна Герчева. 

Під час зустрічі обговорювалися питання щодо співпраці парламенту з ПРООН, заходи до відзначення Міжнародного жіночого дня, а також підготовка до проведення четвертого Українського жіночого конгресу.

«Ми надаємо великого значення і вдячні інституціям ПРООН за співпрацю та сприяння в реформуванні роботи Верховної Ради України», — наголосила Олена Кондратюк. Вона додала, що це стосується подальшої демократизації парламенту, його осучаснення, впровадження принципів ґендерної рівності, зміцнення традицій парламентаризму.

У свою чергу Дафіна Ґерчева побажала заступниці Голови Верховної Ради успіхів у справі впровадження ґендерної рівності в Україні.

«Я мала честь відвідати третій Український жіночий конгрес і була вражена потенціалом жінок в Україні. Якщо досягнути ґендерної рівності, забезпечити рівний доступ жінок до участі в політичному житті, то цей потенціал набагато швидше розкриється на повну», — зазначила Дафіна Ґерчева.

Олена Кондратюк нагадала, що з часу створення МФО «Рівні можливості» у 2011 році була проведена велика робота щодо забезпечення політичної діяльності жінок. «В результаті вже у Верховній Раді дев’ятого скликання присутні 21% жінок — народних депутаток. І це ще не кінець», — уточнила політикиня. Вона також висловила зацікавленість у наданні сприяння з боку ПРООН в організації Українського жіночого конгресу, що відбудеться наприкінці 2020 року.

Окремо сторони торкнулися питання щодо проведення ґендерної експертизи. «Для мене є пріоритетним запровадження ґендерної експертизи всіх законопроектів, яка має відбуватися в кожному комітеті парламенту. Таку ж ґендерну експертизу має проводити уряд», — зауважила Олена Кондратюк.

За проведення ґендерної експертизи ще на етапі розробки законопроектів у комітетах Верховної Ради та міністерствах також висловилася й Дафіна Ґерчева. Як приклад вона навела практику ПРООН, де здійснюється ґендерна експертиза кожного проекту.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.