За гарними кованими воротами Миколаївського зоопарку починається справжня казка. Маленька країна, де так люблять бувати діти й відпочивають душею дорослі, — справді найкращий в Україні зоопарк. Але це не захищає від суворої реальності ні його, ні його мешканців...

В очікуванні зими тут, як уже повідомляв «Голос України», склалася патова ситуація. «Миколо Яновичу! З 11 листопада тварин Миколаївського зоопарку годувати нема чим! У казначействі зависло 450 тисяч гривень. Постачальники більше в борг не дають. Допомогти ніхто не може. Видав наказ: з понеділка забивати одних, щоб годувати інших. Директор зоопарку Володимир Топчій», — зневірившись розв’язати проблему на місцевому рівні, написав в Facebook керівник «маленької країни» керівникові великої країни — Прем’єр-міністрові України Миколі Азарову.

— Це він художньо висловився, — так прокоментував в. о. міського голови Юрій Гранатуров «винесення сміття з хати». — Топчій — творча людина, людина науки, кандидат наук, пише докторську дисертацію. Він самовіддано любить тварин. І, на жаль, у нього це часом превалює над тим, що він директор підприємства. Ми з ним, обговорюючи це, з’ясували, що він був тоді в емоціях і висловився креативно, не маючи на увазі того, що він там написав...

Заслужений працівник культури України, депутат міськради Володимир Топчій дисертацій не писав і не пише. Нема коли. Та й навіщо? Його головна наукова праця — зоопарк, куди він прийшов ще школярем-юннатом 48 років тому й ось уже 12-й рік очолює це непросте «підприємство». Йому пропонували директорство в Київському зоопарку — на подив багатьох, відмовився. А як можна кинути справу всього свого життя?

Нема сенсу перелічувати нагороди Миколаївського зоопарку — їх занадто багато, вони, як і міжнародний авторитет, підтвердження не потребують. Про бюджет і зарплати співробітників Топчій воліє колегам у Європі не розповідати — однаково не повірять, що за такі гроші можливо тримати в ідеальному стані територію майже у 20 гектарів і розвивати колекцію із майже 6 тисяч тварин, більшість із яких — найрідкісніші, «червонокнижні» види.

— Це найбільше і найскладніше підприємство в системі міської культури, — розповідає Лілія Заворотня, начальник управління з питань культури і культурної спадщини Миколаївської міської ради. — Ми пишаємося нашим зоопарком і намагаємося йому у всьому допомагати.

Утім, чим реально може допомогти управління культури в подібній ситуації? Питання риторичне. Нічим — тільки добрим словом. А от «художній» лист Топчія Азарову дав-таки свої результати. Попри неприкрите невдоволення міської влади. Було виплачено зарплату співробітникам і погашено комунальні борги зоопарку, який ризикував залишитися без тепла й світла вже з першого дня зими. Але борги у кормах продовжують зростати. І хижаків, на жаль, не нагодуєш сіном, яким завбачливо запаслися ще з літа. Влітку, коли в зоопарку багато відвідувачів, можна було б розраховувати на кошти від продажу квитків. Зараз, у «мертвий сезон», сподіватися немає на що.

Що справді обнадіює: улюбленому зоопарку почали допомагати небайдужі городяни. Буквально хто чим може. Наприклад, викладачі й першокурсники Національного університету   ім. В. Сухомлинського склались і придбали найнеобхідніші медикаменти та корми: яблука, горіхи, крупи... На сайті зоопарку опубліковано подяку годувальникам з народу. Молодці хлопці, але все-таки якось це... неправильно, чи що.

Практично щодня в кабінеті директора збираються керівники всіх служб зоопарку. Рахують гроші, розписують раціон. Утім, його й так урізано до мінімуму, до 80 відсотків від середньої потреби. Це при тому, що з похолоданням, за логікою і за всіма існуючими правилами, обсяг і калорійність годівлі необхідно не зменшувати, а навпаки... Якщо постачальників не вдасться вчергове умовити відпускати м’ясо й рибу в борг, внутрішніх резервів зоопарку (курей, кроликів, морських свинок та іншої живності, яку розводять тут у кормоцеху) вистачить на день-два, не більше. Далі що?

Миколаїв.

Офіційно

Із відповіді Л. Заворотньої на критичну публікацію в «Голосі України»: «Миколаївський зоопарк є природоохоронною, науково-дослідною та культурно-освітньою установою, яка веде госпрозрахункову діяльність, але не має на меті отримання прибутку. У зв’язку з цим зоопарк є одержувачем коштів місцевого бюджету міста Миколаєва за міською комплексною програмою «Культура» на 2013—2017 роки.

Станом на 14.11.2013 через затримку у виконанні платіжних доручень Головним управлінням державної казначейської служби України міста Миколаєва на рахунку КУ Миколаївський зоопарк знаходиться проплата за корми — 478,051 грн.

 

Керівництвом КУ Миколаївський зоопарк проведено переговори з постачальниками щодо поставки кормів у борг. Рахунки за корми тваринам у листопаді поточного року проплачуються за рахунок власних коштів від господарської діяльності та спонсорських надходжень».