Сергій Рахманін, Юлія Тимошенко, Олександр Корнієнко, Олена Шуляк, Руслан Стефанчук.
 


Вадим Рабінович, Ірина Геращенко, Тарас Батенко, Павло Бакунець.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут

Погоджувальна рада

Упродовж нинішнього пленарного тижня увага народних обранців буде знову прикута до земельної реформи — розгляду законопроекту № 2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення». А у середу, 4 березня, о 16-й годині за пропозицією Президента буде скликано позачергове засідання Верховної Ради України.

Як нагадав на початку Погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламентських комітетів Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, на позачергове засідання буде винесено такі питання: «Про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2020 році для участі у багатонаціональних навчаннях» (№ 3003).

Дмитро Разумков нагадав, що це стала практика, яка відбувається з року в рік, — щоб Україна мала змогу проводити військові навчання, тренінги та інші заходи для посилення національної безпеки та оборони за участю представників інших держав.

Друге питання — проект закону про внесення змін до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про національну безпеку України» щодо набрання чинності положеннями стосовно Головнокомандувача

Збройних Сил України, Генерального штабу Збройних Сил України, видів і окремих родів військ (сил)  (№ 3015). Йдеться про розподіл функціональних обов’язків між Головнокомандувачем і Генштабом. А також — проект закону про ратифікацію Рамкового договору між Урядом України та Урядом Французької Республіки щодо офіційної підтримки посилення морської безпеки та охорони України (№ 0025), законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону про запобігання корупції у другому читанні   (№ 2500). І — питання про Кабінет Міністрів України та про діяльність правоохоронних органів — МВС, СБУ, ДБР,    НАБУ, ОГП у сфері подолання корупції в Україні та зміцнення правопорядку.

Глава парламенту зауважив, що порядок денний на позачергове пленарне засідання — насичений, на нього може бути витрачено три-чотири години. Д. Разумков висловив сподівання на «консолідовану та ефективну роботу всього парламенту». А заплановані на середу засідання парламентських комітетів він запропонував скасувати.

Голова Верхової Ради звернувся до голови Комітету з питань правоохоронної діяльності з проханням надати депутатам перед звітом про діяльність правоохоронних та антикорупційних органів відповідну інформацію.

Глава парламенту розповів про свій офіційний візит до Латвії та Естонії минулого тижня, відзначивши, що ці країни — це наші багаторічні партнери, які допомагають Україні у боротьбі за територіальну цілісність і обстоюють наші інтереси на різних міжнародних майданчиках. «Коли у нас є можливість, ми разом виступаємо і захищаємо принципи демократії, — сказав Дмитро Разумков. — Іноді навіть вони є адвокатами української позиції».

Законотворення — у системне русло

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук доповів, що упродовж минулого тижня завершено підготовку проекту Плану законодавчих ініціатив, який планують затвердити після завершення розгляду питання земельної реформи, щоб у 2020 році розпочати системну практику розгляду законопроектів відповідно до визначених пріоритетів.

За його словами, відбулося чергове засідання робочої групи з питань розробки законопроектів у сфері народовладдя, затверджено склад робочої групи з опрацювання законопроекту про всеукраїнський референдум та низки законопроектів про народовладдя. Законопроект про всеукраїнський референдум буде розміщено на офіційному сайті парламенту. Заплановано провести широку дискусію та перекласти документ англійською мовою, надіслати його для надання висновку до авторитетних міжнародних організацій. Народні депутати також зможуть внести до законопроекту свої правки і пропозиції.

Також у Плані визначено перелік законопроектів, спрямованих на залучення іноземних інвестицій, їх буде теж перекладено англійською мовою і розміщено на сайті парламенту.

За дорученням Голови Верховної Ради України також завершено доопрацювання законопроекту щодо приведення у відповідність до Конституції України 15 законодавчих актів.

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк висловила стурбованість у зв’язку з блокуванням рахунків Суспільного мовлення. «Рахунки суспільного мовника заблоковані, накладено арешт у зв’язку з тим, що є борг в 11,6 мільйона євро, і це борг не суспільного мовника, а попередньої державної телекомпанії України, — сказала парламентарка. — І питання, які порушували перед урядом керівники Суспільного мовлення, досі не вирішені».

Політик нагадала, що саме Суспільне мовлення відповідає за підготовку до Євро-2020 та Євробачення. «І у такій ситуації колектив працювати не може», — зауважила О. Кондратюк. Вона також акцентувала увагу на ситуації з коронавірусом: «Адже це питання не лише медичної проблеми, це питання національної безпеки». Заступниця Голови Верховної Ради запропонувала заслухати у парламенті звіт Секретаря РНБО про боротьбу з коронавірусом в Україні.

Кабмін має перетворитися на «штаб з усунення загроз»

Перший заступник керівника фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко заявив, що треба системно переглянути роботу уряду, бо люди не відчули результату. «Думаю, що цю фахову розмову ми у середу (4 березня. — Ред.) проведемо, поставимо конкретні запитання, як так сталася, що курс, який обрало 73% населення, і потім підтвердило дуже великою підтримкою на парламентських виборах, це правильний курс, і довіра до Президента зберігається, і до курсу зберігається, але по факту в кишенях люди не відчувають цього, в платіжках люди не відчувають цього, у системних реформах не відчувають цього», — сказав політик.

О. Корнієнко також заявив, що потрібно переглядати «системно, інституційно» пріоритети діяльності уряду. «З огляду тим більше на ту ситуацію безпекову, яка у світі насувається — і з коронавірусом, і з можливою фінансовою кризою — нам точно треба переглядати системно, інституційно, що має робити уряд», — сказав він. За його словами, окремі напрями в уряді потребують перегляду та реформування, а Кабмін має перетворитися на «такий собі штаб з усунення цих загроз».

Співголова фракції «Опозиційна платформа — За життя» Вадим Рабінович був стурбований повідомленнями про те, що у 2020 році в Україні заплановано відзначення багатьох пам’ятних дат, пов’язаних з політичними діячами, які у роки Другої світової війни співпрацювали з фашистами. Рабінович заявив, що потрібно відзначати 9 травня як визволення України від фашизму, і внести в дію норму Кримінального кодексу про відповідальність за пропаганду фашизму.

Співголова фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко заявила, що рівень недовіри до парламенту вже сягнув 70%, а ще нижчий рівень довіри до уряду. «Монобільшість і уряд несуть повну відповідальність за стан справ у державі, — вважає політик. — Немає в Україні сьогодні незалежного парламенту, незалежного органу та незалежних правоохоронних органів». Парламентарка привернула увагу до ситуації на низці вітчизняних промислових підприємств, потреб індексації пенсій та реагування на ситуацію з поширенням коронавірусу.

Лідерка фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко акцентувала на доходах до зведеного Держбюджету України, падінні промислового виробництва. За її словами, за січень-лютий доходну частину державного кошторису не виконано на 22%, на 27,5 млрд гривень, і лише митниця не додала понад 15 млрд гривень.

Голова фракції «Голос» Сергій Рахманін висловив зауваження до запропонованого порядку денного на позачергове засідання: на його думку, пункт про Кабінет Міністрів має бути більш змістовним. «Бо не зрозуміло, про що ми будемо говорити і що нам пропонується розглянути», — сказав він. Парламентарій нагадав, що партія «Голос» презентувала свій план деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій — «Стратегію холодної деокупації», запросивши всі політичні сили до обговорення цього плану.

Тарас Батенко (ДГ «За майбутнє») закликав на позачерговому засіданні провести радикальне перезавантаження уряду — розглянути питання про відставку уряду та призначення нового. Депутатська група також запропонувала відкласти другий етап медичної реформи, провести парламентські слухання щодо медичної реформи.

Павло Бакунець (ДГ «Довіра») висловив думку, що змінювати Конституцію, а особливо — повноваження місцевого самоврядування, можна лише після врахування пропозицій представників самоврядування, оскільки саме їм та громадам України втілювати реформу в життя і виконувати нові закони. Депутат запропонував провести публічне обговорення законопроекту щодо реформи децентралізації в усіх областях по декілька разів.

Структурна модернізація країни

Нинішнього тижня в Україні стартує проект «Велике будівництво», повідомила представниця Кабінету Міністрів у Верховній Раді Олена Шуляк. «І стосується він структурної модернізації України», — зауважила вона. За її словами, всі підготовчі роботи — починаючи від уряду до голів ОДА — вже виконано. Основне завдання проекту — до кінця року провести в Україні будівництво та капітальну реконструкцію доріг — понад 6 500 кв. м доріг, 249 шкіл, 157 дитсадків, 212 центрів екстреної медичної допомоги, 427 медичних лабораторій, 172 спорткомплекси. Очікується створення майже 150 тисяч нових робочих місць. Звернулася до парламенту прискорити розгляд урядових законопроектів щодо оптимізації дорожнього будівництва та удосконалення законодавства у сфері містобудівної діяльності.

Під час виступів від комітетів, зокрема, голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко запевнив: питання щодо Суспільного мовлення буде вирішено днями урядом. Водночас він закликав колег по парламенту ухвалити зміни до закону про Суспільне мовлення, що дасть змогу на якісному рівні вирішити питання трансляції цьогорічних Олімпійських ігор.

Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький застеріг: з 1 квітня вступає в дію закон про державні публічні закупівлі, при МОЗ створено Державну закупівельну агенцію. І, за його словами, потрібно розглянути і проголосувати до 1 квітня два закони, що регулюють її діяльність. Інакше з       1 квітня не можна буде закуповувати ліки.

Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова закликала парламент також невідкладно розглянути низку соціальних законопроектів — зокрема, про збільшення виплат за догляд за особою, котра досягла 80-річного віку, а у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму — про збільшення розміру неоподаткованого мінімуму.

Голова Комітету з питань свободи словам Нестор Шуфрич запропонував у п’ятницю, 6 березня, о 16-й годині провести ще одне позачергове засідання і розглянути на ньому всі невідкладні законопроекти.

Під час години запитань до уряду 6 березня вирішено заслухати питання про стан реформи децентралізації та самоврядування і запросити віце-прем’єр-міністра — міністра розвитку громад і територій Дениса Шмигаля.