Підживлення посівів триває, але не всюди в поле може пробитися важка техніка, бо лютневі дощі та снігопади після тривалої посухи добре промочили продуктивний шар ґрунту. Яким ярим аграрії степового півдня України віддають цьогоріч перевагу? Традиційним ячменю, кукурудзі, соняшнику тощо — на експерименти з так званими нішевими культурами, якщо відводять ділянки, то дуже невеликі. Кажуть, попит на них нестабільний.

А от скільки саме й чого посіють, визначитися важко. Раніше такі дані ще в січні збирали у районних державних адміністраціях — спеціалісти з сільськогосподарських відділів і секторів. Тепер їх скоротили, тож інформацію намагаються отримати самотужки фахівці департаменту розвитку сільського господарства та зрошення Херсонської ОДА. Та після реорганізації з департаменту агропромислового розвитку також звільнили більш як чверть службовців, а іншим роботи додалося. Тож інформацію про плани хліборобів регіону щодо сівби ярих тут досі не закінчили підсумовувати. Проте така інформація потрібна не лише заради самої звітності. За нею бізнес-структури визначають, скільки в сільські райони економічно доцільно завозити техніки, пального й добрив, банкіри прикидають, які обсяги фінансів можуть знадобитися для кредитування аграріїв (зокрема, пільгового). Відтак, і дані необхідно отримувати заздалегідь, а не тоді, коли весняна посівна вже почалася.

Херсонська область.